Ongehoord

Donderdag, 8 juli, 2021

Geschreven door: Pascale Petralia
Artikel door: Peter van Bavel

Wat een boek. Wat een verhaal!

[Recensie] Binnen Perfecte Buren werken wij met een nieuw fenomeen: ‘Blind date boeken’. Je krijgt dan een recensieboek via onze redactie welke buiten jouw eigen comfortzone ligt. Omdat lezen buiten de voorkeurspaden altijd een extra ervaring oplevert.

Frank Zappa zei het al eerder: ‘So many books, so little time’.

Ongehoord viel onverwacht op mijn deurmat. Een spannende roman stond er op een omslag die een vrouwenprofiel toont achter een half geblindeerd raam.

Een spannende roman, zo bedacht ik, zal wel een Vlaams woord voor thriller zijn. De Vlamingen hebben immers meer Nederlandse woorden dan de Nederlandse taal rijk is. Wij gaan in Nederland vooral mee in het veramerikaniseren van onze taal.

Technisch Weekblad

Niets daarvan. Toen ik begon te lezen en een foto van de omslag op social media plaatste, kreeg ik direct een reactie van de auteur. Dat bood mij de ruimte om haar een paar vragen over het boek te stellen. Ik ontving uiteindelijk meer antwoorden dan dat ik vragen had gesteld.

Zo leerde ik onder meer dat de benaming thriller werd vermeden door een andere reden. Het gebrek aan een moord en een dodelijk slachtoffer is de enige reden.

Zo blijkt dat ik, en met mij velen, zich laten leiden door hun gevoel. Dat doen we op basis van waarnemingen en aannames. Vooral die laatste is een sterke psychologische component wanneer het gaat om het vormen van ‘je eigen mening’.

Gekoppeld aan de karaktereigenschappen, die velen van ons bezitten, ‘vertrouwen hebben in anderen’, ‘conflicten willen vermijden’, en ‘uitgaan van het goede in de mens’, zijn we direct aanbeland bij het thema van dit magistrale boek.

Stalking. Niet eerder las ik een boek over dit thema. Terwijl het een veelvoorkomend probleem is voor veel mensen. Je hoeft geen wereldberoemd auteur, acteur of muzikant te zijn om hiermee geconfronteerd te worden.

Het verhaal geeft hier, wat dat betreft een treffend voorbeeld van Het ongeloof, het beklemmende gevoel, de steun uit je directe omgeving en het gebrek daaraan, het inzicht, de vervolgstappen, het gebrek aan vertrouwen, de verklaring. Al deze componenten komen aan bod in Ongehoord. En daarnaast een in verhaalvorm gegoten kijkje in de zieke psyche van de dader.

Victim blaming, pathologische leugenaars, de witte en de grijze hersencellen. Het wordt je als lezer haarfijn uitgelegd aan de hand van de auteur die deels vanuit eigen ervaring put op dit vlak. Het verhaal is fictie. De auteur mocht vertrouwen op haar eigen ervaring en de kennis over dit onderwerp. Dat klinkt prachtig maar ze had deze ervaring liever niet gehad en hierdoor maakte het uiteraard veel oude emoties los. Het vrijwel onafgebroken kunnen schrijven, door de voor Corona geldende beperkende maatregelen, heeft haar geholpen om in acht maanden tijd haar spannende roman te voltooien.

Ongehoord is de debuutroman van Pascale. Toch is zij op het artistieke vlak geen nieuwkomer maar uitermate ervaren. Pascale Petralia woont tegenwoordig in Gent, maar is afkomstig uit Roeselare. Na haar master in dramatische kunsten is ze haar hele carrière lang actief geweest in de theaterwereld. Ze speelde zelf en creëerde ook zelf toneelstukken, maar ze richtte zich vooral op haar job als artistieke coach: ze begeleidde acteurs in het buitenland en heeft zelfs grote internationale regisseurs gecoacht. Daarnaast gaf ze ook les in de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare.

Twee jaar geleden heeft ze besloten om een punt te zetten achter haar theatercarrière: “Soms is het gezond om het roer eens om te gooien”, aldus Pascale. “Als je de kans krijgt en de drang voelt om iets anders te gaan doen, ben ik ervan overtuigd dat je een sprong in het diepe moet wagen. Bovendien lag het voor mij persoonlijk ook voor de hand, aangezien ik vroeger zelf al veel heb geschreven voor het theater. Toen dacht ik: als ik nu nog een nieuwe carrière tegemoet kan gaan… waarom niet?”

En dat omgegooide roer brengt ons een boek dat ongehoord veel aandacht en lezers verdient. Wat een boek. Wat een verhaal.

Wat ontspannen begint, werkt vervolgens benauwend, laat je adem stokken, geeft druk op je hele lichaam en ontneemt je vervolgens alle lucht. Het ongemakkelijke gevoel tijdens het lezen, levert vervolgens zoveel adrenaline opwekkende gevoelens op dat ik na afloop moest vaststellen dat je helemaal geen moord nodig hebt om zoveel spanning te beleven aan een boek.

Ongehoord is de titel. Ontluisterend de inhoud. Ongeëvenaard de kwaliteit. Met zorg geschreven qua stijl en inhoud. Met precies de juiste vaart en exact de benodigde details. De artistieke wereld der auteurs heeft er een nieuw talent bij: Pascale Petralia. Zij werkt momenteel aan haar tweede boek. Deze verdient van mij vijf sterren!

Waarschuwing: Wanneer je zelf te maken hebt met stalking of dat jij je dit pas realiseert, na het lezen van dit boek: Neem afstand en zoek hulp bij een vertrouwenspersoon. Wanneer het om iemand gaat die dichtbij je staat, zoals een partner of familielid, kan het ontzettend lastig zijn om afstand te nemen. Toch is het belangrijk om goed je grenzen te bewaken en bij jezelf na te gaan of je er gelukkig van wordt als je contact houdt met deze persoon.

Zorg goed voor jezelf. En voor elkaar.

Persoonlijke songtekst:
‘I will drive past your house
And if the lights are all down
I’ll see who’s around

One way, or another, I’m gonna find ya
I’m gonna get ya get ya get ya get ya!
One way, or another, I’m gonna win ya
I’ll get ya! I’ll get ya!
One way, or another, I’m gonna see ya
I’m gonna meet ya meet ya meet ya meet ya!
One day, maybe next week, I’m gonna meet ya
I’ll meet ya! Ahhh…

And if the lights are all out
I’ll follow your bus downtown
See who’s hangin’ ‘round!

One way, or another, I’m gonna lose ya
I’m gonna give you the slip!
A slip of the hip for another
I’m gonna lose ya, I’m gonna trick ya!
I’ll trick ya!

I walked down the mall
Stand over by the wall
Where I can see it all
Or ind out who ya call!
Lead you to the supermarket checkouts
Some specials and rat food
Get lost in the crowd’

One way, or another, I’m gonna lose ya
I’m gonna trick ya trick ya trick ya trick ya!
One way, or another, I’m gonna lose ya
I’m gonna give you the slip!’
(Blondie – One way, or another)

Ook Debby Harry (Blondie) ondervond in haar prille carrière langdurig grote last van een stalker. Op haar album Parallel Lines schreef zij bovenstaande tekst voor deze uiteindelijk grote hitsingle.

Eerder verschenen op Perfecte Buren