"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Ongehoord populisme

Dinsdag, 3 juli, 2018

Geschreven door: Koen Abts
Artikel door: René Gabriëls

Gesprekken met Vlaams Belangkiezers over stad, migranten, welvaartsstaat, integratie en politiek

[Signalering] Recentelijk was het politieke establishmen in Duitsland in rep en roer omdat de Alternative für Deutschland (AfD) enorm veel kiezers achter zich wist te scharen. Bondskanselier Merkel merkte op dat het van belang is om zo goed mogelijk te begrijpen wat deze kiezers beweegt. Met grondig onderzoek naar wat kiezers van het Vlaams Belang (VB) denken over hun stad, migranten, de welvaartsstaat, integratie en politiek dragen Thierry Kochuyt en Koen Abts bij aan een beter begrip voor wat burgers beweegt om op populistische partijen te stemmen.

Zij wijzen erop dat elk verkiezingsprogramma van partijen als de AFD, het VB of de PVV de liberale democratie voor een dilemma plaatst: “Enerzijds kan de stem van zoveel burgers niet miskend worden, maar anderzijds concipieert de liberale democratie het machtscentrum als een open plek, omdat de volkswil nooit volledig vastligt en eensgezind oordeelt.” Ook al is het VB op het moment minder populair, het onbehagen in de samenleving is er niet minder op geworden. Het onbehagen richt zich vooral op de politiek die geen oplossing biedt voor de problemen waar burgers mee worstelen en de vreemdelingen die een bedreiging zouden vormen voor de culturele identiteit, de collectieve belangen en de politieke macht van de gevestigden. Kochuyt en Abts geven de vaak ongehoorde stemmen van deze burgers een plek in hun boek.

Ter verklaring van wat zij op micro-niveau in Antwerpen van hen hoorden, wijzen ze op ontwikkelingen op macro-niveau. Zij betogen dat de opkomst van het populisme is toe te schrijven aan de overgang van een georganiseerde moderniteit (relatieve zekerheid, vooruitgang en stabiliteit) naar een vloeibare moderniteit (onzekerheid, regressie en instabiliteit).

Wandelmagazine

Eerder verschenen in Sociologie Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.