Ontsnapt uit de dode hoek

Zaterdag, 31 augustus, 2019

Geschreven door: Caren Limpens
Artikel door: Denise de Groot

“Remmen piepen. Banden gieren. Rafael gilt.”

[Recensie] Ontsnapt uit de dode hoek is een spannend boek dat de kinderen waarschuwt voor de gevaren van de dode hoek, die ontstaan bij vrachtwagens in het verkeer.

Het boek ontsnapt uit de dode hoek begint met Rafael. Rafael zit op de fiets en als lezer krijg je al snel een onaangenaam gevoel. Rafael twijfelt namelijk of de vrachtwagenchauffeur hem wel kan zien. Al snel blijkt dat dit niet het geval is en wordt hij aangereden omdat hij in de dode hoek fietst.

Vanaf dat moment ligt Rafael in coma en wisselt het boek tussen de perspectieven van Sam en Samir. De vrienden van Rafael. Sam en Samir krijgen beide gekke boodschappen door van Rafael, niet alleen via hun dromen maar ook door middel van voicemails.

De schrijfstijl van Paul van Loon is eenvoudig en geschikt voor een kinderboek. Het boek is modern geschreven, want er wordt gebruik gemaakt van woorden zoals ‘weird’ en ‘chillen’.

Wordt Vervolgd

Het verhaal is met veel emotie geschreven. Hierdoor kun je je als kind makkelijk inleven in de angst van Sam en Samir. Je voelt een continue spanning dreigen. Naast de schrijfstijl wordt het verhaal ook spannend gemaakt door de vormgeving. Sommige bladzijden bevatten enge plaatjes en zijn donker gemaakt met enge versiersels.

Paul van Loon probeert de kinderen bang te maken voor de dode hoek. Als lezer heb je snel door dat het verhaal niet realistisch is, maar dat dit boek bedoeld is ter vermaak. Naast dat je je met dit boek kunt vermaken, zit er ook een boodschap in. Jaarlijks gebeuren er namelijk veel ongelukken door de dode hoek. Aan het einde van het boek vindt je dan ook informatie over deze hoek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles