Ontwaakt

Zaterdag, 27 november, 2021

Geschreven door: Karin Bijl
Artikel door: Hanneke van de Water

Sterke opvolger van debuut

[Recensie] De hoofdrol in Ontwaakt is weggelegd voor Michelle Beekman, een vrouw wiens leven ideaal lijkt. Ze heeft een fantastische, succesvolle echtgenoot, Peter, en woont in een prachtige woning in een chique wijk in Bergen. De zoon en dochter van Michelle en Peter zijn volwassen en hun sociale kaart is mondain en royaal. Kortom, Michelle heeft alles wat haar hartje begeert. Het leven is goed. Heel goed.

Totdat er twee rechercheurs voor haar deur staan om haar te vertellen dat haar man, samen met een andere vrouw, levenloos is aangetroffen in een oud hippiebusje op een verlaten parkeerplaats. Michelle ontwaakt uit de mooie droom die het leven leek te zijn en wordt gedwongen oplossingen te vinden voor problemen die vergaande gevolgen hebben voor haar en haar kinderen. De stapel leugens, die het fundament lijken te zijn van haar leven, wordt steeds groter. Lukt het Michelle de naïeve vrouw die ze zo lang was, achter zich te laten en haar leven weer op orde te krijgen? Je leest het in ‘Ontwaakt’.

“Ze frommelt het papiertje in haar tas en rijdt met gierende banden van het parkeerterrein af. Als ze eenmaal bij de kerk van Janwe rijdt neemt de schrik af en neemt haar boosheid toe. Wat denken ze, dat ze verder kunnen met hun handeltje?”

Met Ontwaakt heeft Bijl opnieuw een fijn boek afgeleverd. Het verhaal houdt feitelijk het midden tussen een thriller en een feelgoodroman en juist dát, maakt het tot een heel aantrekkelijk geheel. Bovendien is het altijd fijn om te kunnen constateren dat een auteur gegroeid is en dat is Karin Bijl.

Ons Amsterdam

“Een forse man. Groot. Met een pet op zijn hoofd, en daardoor kon ik hem niet goed zien, maar ik schat een jaar of vijftig. Beetje Peter zijn leeftijd. Ze slaat een hand voor haar mond. Peter. Dat zal nog vaak gebeuren, dat ze vergelijkt.”

Was Bijls’ debuutroman Verstild water al veelbelovend, in deze tweede telg overtreft zij zichzelf. Op alle fronten, schrijfstijl, constructie, karakteriseringen en dialogen, laat de auteur zien zichzelf te hebben ontwikkeld. Vooral de constructie van Ontwaakt is net nog iets geraffineerder. De warme, toegankelijke schrijfstijl en het inlevingsvermogen, zijn gebleven en net als in Verstild water weet Bijl ook nu te emotioneren terwijl er toch ook fijne, spannende momenten voorbij komen. De ontwikkeling die het hoofdpersonage doormaakt, is goed getroffen en geloofwaardig.

Over de auteur

Karin Bijl, geboren in Westzaan en woonachtig in Den Helder met haar vier katten, haar konijn en haar man, besefte in 2017 dat de verhalen die ze altijd al schreef ook een boek zouden kunnen worden. Verstild water is haar debuut. Een volgend manuscript is overigens al in vergevorderd stadium. Bijl is dol op lezen, de natuur en muziek. Deze passies zijn, evenals woonomgeving, terug te vinden in haar verhalen.

Eerder verschenen op Hanneke Tinor Centi