Onverklaarbaar bewoond

Zondag, 14 februari, 2021

Geschreven door: Bert Keizer
Artikel door: Cyril Lansink

Het wonderlijke domein van de hersenen

[Signalering] Wie op de afdeling neurochirurgie belandt, heeft het, zacht gezegd, niet getroffen. Een operatie aan de hersenen is immers van een andere orde dan een ingreep aan een knie of schouder. Omdat onze geest, onze identiteit, ons geheugen afhankelijk is van een brein dat het doet, staan we zelf op het spel.

Wat doet huiveren, trekt ook aan. Boren en snijden in ons hoofd, we moeten er niet aan denken, maar wat zijn we nieuwsgierig naar hoe dat gaat! Het verklaart ongetwijfeld voor een deel het succes van Onverklaarbaar bewoond, waarin Bert Keizer verslag doet van een aantal maanden ‘meelopen’ op de afdeling neurochirurgie van het VUmc in Amsterdam.

In een mengeling van fictie en feiten laat de auteur de lezer meekijken over de schouder van specialisten ‘inbrekers’ in het hoofd. Detaillistisch beschrijft hij hoe de inbraak in zijn werk gaat: met welke instrumenten vakbekwame handen schedels lichten, tumoren of abcessen verwijderen en bloedingen dempen. 

Het lichamelijk-technische van de neurochirurgie vormt echter maar één, hoewel verbijsterend, deel van het boek. Onverklaarbaar onbewoond gaat over meer dan alleen het betere handwerk. Het is vooral een bij vlagen aangrijpend verhaal over de mensen die het uitvoeren, hun gedrevenheid en cynisme, hun doortastendheid en aarzelingen én over de mensen die het ondergaan en die niet zelden moeten vrezen, als ze dat nog kunnen, dat hun hoofd, met of zonder ingreep, voor het grootste deel onbewoonbaar zal worden verklaard. 

Heaven

Wij wonen in ons hoofd. Keizer wijdt prachtige passages aan wat dit al dan niet kan betekenen. Maar meteen daarna bevindt hij zich weer bij een ingewikkelde operatie van een patiënt wiens woning door het noodlot is bezocht. De combinatie van filosofische reflectie en berichten van de werkvloer maakt Onverklaarbaar onbewoond tot een bijzonder boek.

Eerder verschenen op Intermediair

Boeken van deze Auteur: