"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Op eigen kracht

Zaterdag, 30 april, 2022

Geschreven door: Zoe Agasi, Olivier Van Herck
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Op eigen kracht vier jaar en 40.000 kilometer over de wereld reizen

[Recensie] Olivier Van Herck en Zoë Agasi maakten samen een wereldreis en beschreven hun belevenissen in Op eigen kracht. Ze waren vier jaar onderweg en legden 40.000 kilometer af en dat alles zonder gebruik te maken van auto’s, motor of vliegtuig. Ze deden het echt op eigen kracht. Per fiets, zeilboot, kano, skates en ze wandelden. Er ging een hele voorbereiding aan vooraf die uitgebreid beschreven wordt. En toch was er ook veel niet gepland. Zoals ze zelf zeggen in de inleiding:

“Ons gevoel en toevallige ontmoetingen bepalen de weg. Er is geen bestemming, geen einddatum, geen route en geen specifiek doel.”

De reis mag dan wel onvoorbereid zijn geweest maar het boek zit des te gestructureerder in elkaar. In zes delen volgen we de reis in chronologische volgorde. Ieder hoofdstuk start met een kaart en de inhoudsopgave. Onderweg leerden ze veel en deze levenslessen vind je in ieder hoofdstuk terug. Net als portretten van de mensen die ze ontmoet hebben. Aan de zijrand van de pagina’s zie je in één oogopslag waar de reis zich afspeelde, welk vervoermiddel er gebruikt werd en de datum. Werkten ze onderweg? Nee. Hoe deden ze dat dan financieel? Ze leggen het uitgebreid uit. Een klein deel van de reis zijn ze gescheiden van elkaar en dat valt hen beiden zwaar. Des te intenser is het weerzien.

Als lezer krijg je de hele reis in korte hapklare brokken voorgezet. De hoofdstukken zijn soms klein en soms wat langer. In kleine kaders lezen we over bijzondere zaken of worden vragen gesteld en beantwoord. En dat alles voorzien van schitterende foto’s die van de pagina’s afspatten. Het is een prima mix van lezen, meebeleven en stof tot nadenken.
Als je vier jaar samen over de wereld reist maak je heel wat mee. Je leert veel over de landen waar je doorheen reist maar ook samen moet je het zien te rooien. Vaak gaat dat heel goed en soms knettert het even.

Pf

Ze delen veel op sociale media en via hun blog. Dat is tegelijk een manier om bijzondere gebeurtenissen te onthouden. Ze houden een reisschema bij en fotograferen en filmen dagelijks. Wie zelf ooit nog eens een wereldreis wil maken zal een enorme hoeveelheid bijzondere tips tegenkomen. Over het eten onderweg en ook de slaapplaatsen. Hoe los je het op als je weet dat je in een onherbergzaam gebied een tijd wellicht geen winkel zult tegenkomen. Hoe kom je dan aan je eten? Olivier en Zoë leren ook dat je best heel veel onderweg kunt plannen maar dat er altijd een kink in de kabel kan komen en daar moet je dan flexibel mee omgaan.

Soms is het fysiek afzien maar sleept hun mentale kracht ze erdoorheen en soms is het andersom. Ze ontmoeten veel leuke, bijzondere en gastvrije mensen op hun weg en dat is goed om te lezen in een wereld die steeds harder lijkt te worden. Op hun website WeLeaf https://weleaf.nl/nl/ kun je al heel veel zien van de reis. Daar zie je ook dat ze alweer aan een nieuw avontuur begonnen zijn. Weliswaar minder groots dan vier jaar en 40.000 kilometer maar wie weet leveren de toekomstige reizen weer zo’n mooi boek op.

Voor de liefhebbers van reisverhalen is dit een aanrader.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Op eigen kracht

  1. Een prachtig , boeiend , inspirerend boek.
    Een verhaal over het fysieke en mentale welzijn tijdens een droomreis die 4 jaar duurde.
    Het bewustzijn voedt en het zicht op de mensheid vertrouwen geeft.
    Voor de jonge en de oudere lezer een rode draad dat het leven er toe doet !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.