Opgeruimd!

Dinsdag, 25 februari, 2020

Geschreven door: Marie Kondo
Artikel door: Agnes Eikema

De perfecte methode om je huis opgeruimd te houden

[Recensie] Het gevoel van een opgeruimd huis vind ik onbeschrijfelijk fijn. Dat alle spullen in de kastjes van ons dressoir weer recht liggen en de lades een stuk leger zijn omdat ik weer wat heb weggegooid. Dat ik niet een keer onze voorraadkast binnen kom vallen omdat er eindelijk ruimte is om de spullen in de stellingen te zetten. Of dat de zolder ook daadwerkelijk te bereiken is zonder een drietal hindernissen te moeten nemen. Heerlijk… alleen duurt dit vaak een paar dagen. Vol goede moed kocht ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo.

Marie Kondo is een wereldwijd bekend opruimgoeroe. In haar boek lees je dat zij al op jonge leeftijd gefascineerd was door het opruimen. Ze onderhield naast haar eigen kamer de kamers van haar familie en wilde zichzelf steeds verder in het opruimen verbeteren. Al die jaren heeft ze zichzelf ontwikkeld en heeft ze de perfecte methode gevonden om je huis op te ruimen, en nog belangrijker, ook opgeruimd te houden! Ondertussen heeft ze al meerdere klanten geholpen aan een opgeruimd huis en is ze ook buiten Japan bekend geworden.

Het motto van Marie Kondo is dat spullen waarbij je geen blij gevoel krijgt ook daadwerkelijk weg doet. Hierbij is het belangrijk aan te geven dat er nooit spullen weggegooid zullen worden wanneer jij dat niet wilt. Het gaat er om dat je spullen weggeeft waar jij niet meer blij van wordt maar anderen er wel blij mee kan maken.

De sleutel naar succes is niet per kamer of kast op te gaan ruimen, maar per categorie. Zo raadt ze aan om alle kleding in huis op één grote berg te verzamelen. Er mag geen jas meer aan de kapstok hangen; alles MOET op de berg kleding belanden. Op deze manier zie je wat je eigenlijk allemaal hebt en kan je beter de overweging maken of je het daadwerkelijk nodig hebt en of je er ook blij van wordt.

Hereditas Nexus

Marie Kondo schrijft op een toegankelijke en plezierige wijze waardoor je het boek snel uit hebt. Maar niet getreurd, het dient als perfect naslagwerk voor wanneer je een terugval hebt.

Heeft het mij geholpen? In zekere zin wel. Als het goed gaat gaan we dit jaar verhuizen en dat lijkt mij een mooie gelegenheid om drastisch schoon schip te maken. De voorraadkast heb ik wel aangepakt, helaas heeft dit niet tot het succes geleid wat ik gehoopt had.. Maar de kledingkast daarentegen is nog steeds erg netjes. Nog steeds zie ik wel dingen die wat mij betreft weg kunnen, maar Marie Kondo schrijft helaas niets over hoe om te gaan met de spullen van je partner.

Sommige tips zijn een beetje over the top. Bijvoorbeeld elke dag je handtas leeghalen en alles op een vaste plek leggen om de volgende morgen weer opnieuw je tas in te pakken. En natuurlijk heb ik het lange hoofdstuk over boeken overgeslagen, want voor deze verslaafde is dit een onhaalbaar doel!

Eerder verschenen op Boekenz