Otis' redding

Zaterdag, 4 maart, 2023

Geschreven door: Mirjam Mous
Artikel door: Jaap Friso

Kan Otis zijn verongelukte broer weer tot leven wekken?

[Recensie] Op de tweede bladzijde van Otis’ redding komt de broer van Melvin in zijn eigen straat om het leven als hij geschept wordt door een auto. De broers zijn onderweg naar een verlaten villa in de buurt van hun nieuwe huis om hun hobby ‘urban exploring’ uit te oefenen. Samen bezoeken ze leegstaande gebouwen om er foto’s en filmpjes te maken, een echt bestaande vrijetijdsbesteding. Het schokkende begin is de opmaat van een spannend en ontregelend verhaal vol tijdsprongen. Melvin is er meteen van overtuigd dat de dood van zijn broer geen ongeluk was, zeker als hij ontdekt dat Otis eerder in de mysterieuze villa is geweest. Hij vindt een ruimte in het pand waarin hij terugreist in de tijd en in het jaar 1977 belandt en optrekt met zijn eigen vader die dan zestien jaar is.

Het is het soort bijzondere constructies waar Mirjam Mous patent op heeft. Na haar bestseller Boy 7, waarin een jongen al zijn herinneringen kwijt is, schreef ze nog tal van boeken waarin iets onmogelijks en onvoorstelbaars, min of meer geloofwaardig wordt. In dit boek denkt Melvin dat hij ervoor kan zorgen dat hij zijn broer Otis weer terug kan brengen. Hij moet daarvoor afrekenen met mensen die de villa gebruiken voor louche praktijken.

Sommige ontwikkelingen zijn te geconstrueerd en gezocht, maar Otis’ redding is een origineel verhaal en vooral door de sprongen in de tijd een onderhoudende pageturner, waarbij je sowieso wilt weten hoe het afloopt.

Het Weer Magazine

Eerder verschenen op JaapLeest

Otis' redding