'Oude wijze honden'

Vrijdag, 4 oktober, 2019

Geschreven door: Elli H. Radinger
Artikel door: Perfecte Buren

Oké, ik zal het meteen toegeven. Ik ben een gigantisch watje als het aankomt op honden. Klein, groot, rashond of bastaard, jong of oud, het maakt niet uit. Het eerste dat ik kocht toen ik uit huis ging was een hond en sindsdien ben ik nooit meer zonder geweest. Sinds zeven jaar is Clint in ons leven en feitelijk gezien is hij óp of zelfs over de helft van zijn leven. Hij is een aanvulling op het gezin, vertederd en maakt ons altijd aan het lachen. Als pup van 8 weken kwam hij hier in huis. Vanaf dag één heeft hij mijn hart in zijn poten en windt hij me om zijn kwispelende staart. Zijn grote bruine ogen die me aankijken wanneer hij iets duidelijk probeert te maken, soms versterkt met een poot als ik te traag reageer. De snuit die de kop koffie zowat uit m’n hand stoot omdat hij een knuffel nodig heeft of gewoon het inparkeren van zijn lijf omdat hij bij me wil zijn. Ik zei het al: ik ben een watje.

In Oude wijze honden leren we Elli H.Radinger en haar hond Shira kennen. Ze vertelt hoe hun band is en hoe zijzelf kijkt naar haar hond, haar aanwezigheid voelt en merkt dat ze ouder wordt. Hoe ze zich blijft verbazen over de connectie die ze hebben, de vanzelfsprekende band die helemaal niet vanzelfsprekend is. Radinger is van mening dat iedere leeftijdsfase van een hond zijn charmes heeft maar de emotionele verdieping met een wat oudere hond ligt haar duidelijk heel erg aan het hart. Tijdens het lezen ligt Clint met zijn kop op schoot en ik ontdek de eerste grijze haartjes boven zijn ogen en ik besef me dat ook hier de jaren gaan tellen.

De mooie foto’s van honden op leeftijd zijn allemaal vertederend. Hierdoor krijgt Oude wijze honden een persoonlijke, zachte uitstraling. Daarbij is er veel herkenning in de dingen die Radinger vertelt. De intense en onvoorwaardelijke vriendschap die je van een hond krijgt noemt ze een verrijking van haar leven. Ik ben het met haar eens en knuffel m’n vriend nog eens een keer, zijn staart kwispelt heel voorzichtig en hij zucht voldaan. In zekere zin houdt een hond je ook wel een spiegel voor, hij leert jou meer dan je denkt. Een hond ‘lezen’ is niet zo moeilijk maar je moet er wel de moeite voor nemen. En geloof me, het loont! Een hond leest zijn baasje stukken gemakkelijker…

Behalve dat het boek dus goed geschreven is, lees je ook verhalen van anderen. Zo lees je anekdotes van andere eigenaren die uiting geven aan hóe belangrijk het gezelschap van een hond voor hen is. Aan het woord zijn daklozen, eenzame mensen maar ook kinderen en zieken. Sociaal emotioneel zijn onze viervoeters van grote meerwaarde en maken van ons een beter mens, soms zijn ze echte lifesavers.

Boekenkrant

Oude wijze honden leest vlot weg, het beantwoordt levensvragen, zowel uit menselijk als dierlijk perspectief. Je kunt in plaats van het woord ‘hond’ vaak ook ‘mens’ lezen. Er zijn zoveel overeenkomsten. Zaken als ouderdomskwalen, dementie, slecht zien en horen. Maar vooral vriendschap komt vaak terug. Radinger spreekt met ontzag en liefde over haar hond(en): ‘Wanneer ik hem zie lopen als hij zo in z’n element is, voel ik hoe gelukkig ik daarvan word’. Zo’n uitspraak is héél herkenbaar. Dát je zo blij kunt worden van je beste vriend die het zo naar z’n zin heeft. Ze hebben zo weinig nodig om uitzinnig van geluk te zijn.

Er zit natuurlijk ook een keerzijde aan een boek dat over oudere honden gaat. De auteur werkt daar op zich heel mooi naartoe: het moment van afscheid. En dat is emotioneel. Maar alles wat Radinger ook daarover schrijft is herkenbaar. Maak daarom veel herinneringen, deel je liefde met een hond en je bent een rijker mens. Doe dat vanaf de eerste tot de laatste dag en het zal jou én je hondenvriend dingen brengen die je vooraf niet had verwacht, vooral ook in de laatste jaren. Want een hond biedt op alle leeftijden onvoorwaardelijke vriendschap en liefde, hoe mooi is dat?

Niet dat ik hier ook nog een wolf heb rondhuppelen maar dit boek heeft me wel heel nieuwsgierig gemaakt naar haar vorige werk De wijsheid van wolven. Voor nu heb ik genoten van dit Oude wijze honden en daarom krijgt het dan ook vier oude wijze sterren.

Patrice

Eerder verschenen op Perfecte Buren.