Papa Draak wordt niet meer beter

Zaterdag, 20 juni, 2020

Geschreven door: Sascha Groen
Artikel door: Karl van Heijster

Eerlijk rouwen voor kinderen (en volwassenen)

[Recensie] Papa en mama Draak, grote zus Vonk en kleine broertje Drakie leiden een normaal drakenleventje vol vliegen, vuurspuwen en spekkies roosteren op een vulkaan. Maar dan krijgt het gezin slecht nieuws. Papa Draak is ziek en wordt niet meer beter. Samen genieten ze nog van de laatste momenten met elkaar. Dan slaat het noodlot uiteindelijk toe. Vol verdriet neemt het gezin afscheid van papa. Hoe moeten mama, Vonk en Drakie nu verder?

Afscheid nemen van een ouder is nooit makkelijk – voor volwassenen niet en voor kinderen al helemaal niet. Voor de laatste groep (maar misschien ook een beetje voor de eerste) is er nu gelukkig het prentenboek Papa Draak wordt niet meer beter, waarin de dood van een ouder op een mooie manier bevattelijk wordt gemaakt. 

Wat opvalt is de genadeloze eerlijkheid waarmee het verhaal is geschreven. Er is geen hoop op een medicijn voor papa Draak, en geen deus ex machina weet het onvermijdelijke lot van de familie tot een happy end te sturen. Papa Draak gaat dood; het enige wat rest is te genieten van de momenten dat hij er nog is en te rouwen zodra hij er niet meer is.

Hoe dan verder te gaan? Het slot van het verhaal biedt troost. Drakie komt, boos en verdrietig na zijn vaders dood, vast te zitten in een boom. Maar in plaats van de moed op te geven na al die tegenslagen, weet hij te ontsnappen dankzij de herinnering aan de wijze woorden van zijn vader. Hoe vreselijk de dood ook is – zeker die van je ouders -, ze doet al het moois dat bij leven geschiedde niet teniet.

Het Weer Magazine

Schrijfster en illustrator Sascha Groen schreef Papa Draak wordt niet meer beter naar aanleiding van de diagnose die haar man op 35-jarige leeftijd kreeg: ALS. Eén euro per verkocht boek wordt daarom gedoneerd aan Stichting ALS. Als het emotionele onderwerp, het eerlijke verhaal of de kleurrijke prenten niet voldoende zijn om het boek aan te raden, dan toch in elk geval dat.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles