"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Parijs-Berlijn

Woensdag, 17 juni, 2020

Geschreven door: Peter Jacobs
Artikel door: Henk Slechte

Reisgids naar de vrede van WOI

[Recensie] Journalist Peter Jacobs en reisschrijver Erwin Dedecker bezochten in zes landen 31 plaatsen die verband hebben met de wapenstilstand van 1918 en de vrede van 1919. Natuurlijk de treinwagon in Compiègne waarin de wapenstilstand werd gesloten, maar ook veel minder bekende plekken, zoals Christiansfeld in het grensgebied tussen Denemarken en Duitsland. Hier loopt de oude grens van vóór de Deens Duitse Oorlog van 1866, die in 1920 na een referendum werd hersteld. De Deense koning passeerde hem plechtig nadat een standbeeld van Bismarck naar de Duitse kant was verplaatst. Denemarken had in ’14-’18 niet meegedaan, maar kreeg de kans de oude grens te herstellen ten koste van verliezer Duitsland.

Het ook neutrale Nederland is aanwezig met kasteel Amerongen, waar de Duitse keizer in november 1918 zijn abdicatie ondertekende, en Huis Doorn, waar hij vervolgens jarenlang als balling woonde. De auteurs bezochten ook het Belgenmonument in Amersfoort, volgens hen “het grootste monument van Nederland”. Gevluchte Belgische soldaten bouwden het tijdens de oorlog, het is in 1938 door Wilhelmina en Leopold III vorstelijk onthuld. Het boeiende en treffend geïllustreerde boek eindigt met een epiloog over hoe Gent de zijpanelen van Het Lam Gods van Van Eyck als compensatie voor de oorlogsschade terugkreeg; ze hingen sinds een legitieme aankoop in 1821 in het Berlijnse Kaiser FriedrichMuseum.

De auteurs geven van iedere plek die zij bezoeken een vaak verrassend verhaal dat zij doortrekken tot het heden. Er zit een reisgids bij met informatie over de locatie en websites.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine