"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Patchoeli

Maandag, 7 mei, 2007

Geschreven door: Luc Vandromme
Artikel door: Roosmarijn Scheffer

Patchoeli weinig aromatisch

Patchoeli: 1. tot de lipbloemen behorend aromatisch kruid, 2. de uit de genoemde plant bereide etherische olie (als krachtig erotiserend beschouwd).’ De beschrijving uit Van Dale doet meer vermoeden dan terecht is. Sterker, de beschrijving is spannender dan de roman Patchoeli zelf, waarin gezocht wordt naar de schuldige van de brand in een studentenhuis.

Paul, het hoofdpersonage van Patchoeli, is kunstenaar in Parijs aan het einde van de veelbewogen hippietijd. Per post ontvangt hij de dagboeken van Elise, zijn bij de brand omgekomen vriendin. Hierdoor opnieuw aangegrepen begint hij een zoektocht naar de oorzaak van de brand. Het politieonderzoek blijkt bij gebrek aan duidelijke aanwijzingen stil te liggen, dus begint Paul zijn eigen onderzoek.

Op het moment dat Paul in de dagboeken van Elise bij de dag van hun ontmoeting is aanbeland, verspringt het verhaal naar dat moment. Vanaf daar wordt tot aan de brand – een periode van twee weken – het verhaal in een flashback verteld. Omdat Elise in haar dagboek de gebeurtenissen niet echt uitgebreid heeft gedocumenteerd, is het prettig dat het boek hier deze vorm aanneemt. Op deze manier kan de lezer toch deelgenoot worden van de relatie.

Al snel wordt duidelijk dat het studentenhuis waar Elise woont, en dat later in vlammen op zal gaan, een bewogen verleden heeft. Het is een klooster geweest, waar zich tijdens de tweede wereldoorlog allerhande misstanden hebben voorgedaan, waarbij de SS een belangrijke rol heeft gespeeld. Wanneer in de kelder van het pand, waar Elises vader André de eigenaar van is, een oud SS-uniform wordt aangetroffen, begint duidelijk te worden welke rol André in het boek speelt. Maar getuige de paginanummering ben je dan nog niet eens op de helft van het boek gekomen.

Heaven

Na de flashback volgt de grote zoektocht naar de dader van de brand. Paul ontmoet onverwacht een van de vrouwen die omgekomen zouden zijn bij de brand. Je zou verwachten dat deze wending ons een stap dichterbij de ontknoping brengt, maar deze gebeurtenis draagt daar amper aan bij. Vanaf de ontdekking van het SS-uniform van André is onafgebroken duidelijk wie de brand heeft aangestoken. Ook de motieven van de brandstichter zijn niet dusdanig schokkend dat het de moeite loont om door te lezen. Toch lees je door, maar dat ligt veeleer aan het light-reading-gehalte van deze roman. Het boek leest lekker weg en kan daardoor prima dienst doen op vakantie, aan het strand of bij de kapper. Maar zodra je het weglegt om te gaan zwemmen of af te rekenen heeft de plot al een plek in het donkerste hoekje van je hersenpan verworven. Een uur later is het zelfs dat plekje te hoog gegrepen.

Wat de romantici onder ons nog zou kunnen bekoren is de chemie tussen Paul en Elise. Zoals bij hun tweede ontmoeting:

‘Paul aarzelde. In de loop van de namiddag hadden verschillende kerels haar uitgenodigd, maar ze had telkens geweigerd. ‘Heb je zin om te dansen?’ durfde hij dan toch. Hij zag dat haar woede smolt. Ze knikte. Het orkest zette zacht in.

De drummer wreef losjes zijn borstels over de cimbalen. De bas droeg de melodie en een van de orkestleden haalde een versleten saxofoon tevoorschijn. Toen was het de beurt aan de zanger. ‘Dites-lui quand-même que je l’aime’, deed hij soft en jazzy. Ze is lang, constateerde Paul toen ze haar ene hand in de zijne legde en de andere op zijn schouder. En ze heeft gevoel voor ritme.’ (p. 76)

Maar deze beschrijvingen lijken vaak misplaatst in deze alledaagse roman en roepen soms ook ergernis op. En dan blijkt dat Patchoeli ook hierin niet aan verwachtingen voldoet. Patchoeli pretendeert een thriller te zijn, een detective of een romantisch liefdesverhaal, maar is dat uiteindelijk allemaal net niet.


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.