"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Philippus en Alexander

Woensdag, 30 maart, 2022

Geschreven door: Adrian Goldsworthy
Artikel door: Bert Overbeek

Wereldveroveraars uit Macedonië

[Recensie] Alexander de Grote spreekt tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. De Macedonische koning was 32 jaar oud toen hij in Babylon overleed. Hij had toen het volledige Perzische rijk veroverd. Maar zijn successen zouden niet mogelijk zijn geweest zonder het werk van zijn vader en voorganger als koning, Philippos II. Deze was erin geslaagd het zwakke en door zijn buren constant bedreigde koninkrijk om te vormen tot een machtige militaire staat die heel Griekenland domineerde. Ook hij was als jonge man op de troon gekomen. En hij initieerde de expeditie tegen Perzië die zijn zoon zou voltooien.

Het was daarom op zichzelf een goed idee van Goldsworthy een gecombineerde biografie van beide vorsten te schrijven. Dat het resultaat in dat opzicht wat tegenvalt en we in feite twee afzonderlijke, zij het goed gedocumenteerde biografieën voorgeschoteld krijgen, is Goldsworthy nauwelijks aan te rekenen. Het leven en de campagnes van Alexander zijn nu eenmaal spectaculairder en de historische bronnen overvloediger. Wel benadrukt Goldsworthy herhaaldelijk terecht dat Philippos een staat en een strijdmacht had gecreëerd die op permanente oorlogvoering was afgestemd. Veroveringen leverden rijkdom en mankracht op die gebruikt werden om de militaire expansie van de staat voort te zetten. Dat stramien zette zijn zoon voort.

Beiden waren krijgerkoningen wier positie door militaire successen gelegitimeerd en gevestigd werd. En voor Alexander kwam daar wellicht de druk bij om de prestaties van Philippos te evenaren of te overtreffen.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine

Boeken van deze Auteur: