Pippa past op

Zaterdag, 23 april, 2022

Geschreven door: Anna Woltz
Regina Kehn
Artikel door: Jolanda Rovers

Wie past er op wie?

[Recensie] Op de cover zie je het eigenlijk al: past Pippa op, of is ze ook dol op wilde spelletjes? Wie past er eigenlijk echt op wie? Een leuk verhaal over een onervaren oppas die kind is met de kinderen.

De schrijfster Anna Woltz is in Londen geboren, maar in Den Haag opgegroeid. In haar biografie schrijft ze dat ze zich vooral lange middagen in de tuin herinnert, waarin ze veel knutselde en dingen bouwde waar ze bergen spullen voor nodig had. Ook verzon ze als kind al volop verhalen. En dat zie je allemaal terug in dit kleurrijke voorleesboek met grappige, nostalgisch aandoende, tekeningen van de Duitse Regina Kehn.

Op de eerste pagina wordt bijna iedereen voorgesteld: Felix, zijn zusje Saar en haar konijn met Ć©Ć©n oog en hun hond. Daarna kom je binnen in een heerlijke kinderkamer vol speelgoed, waar de deur openstaat. Een pijl wijst naar die deuropening: ā€œDit is mama (maar die is er vandaag niet)ā€. Dat is precies de reden waarom Pippa vandaag komt. De oppas. De nieuwe oppas. Felix en Saar vinden dat Pippa er niet uitziet als een oppas.

Het verhaal vertelt niet alles. Dat is heel verrassend, want er gebeurt wel veel tussen de vorige bladzijde en deze. Er valt tijdens het voorlezen dan ook echt een hoop te ontdekken in de leuke tekeningen. Dat is vooral heel aardig omdat er nogal wat misgaat. Dus moet er ook veel worden opgelost, gelijmd, gedweild en er komen zelfs pleisters aan te pas. En dat wordt niet door Pippa gedaan! Heel langzamerhand zie je dat de rollen omdraaien.

Geschiedenis Magazine

De kinderen lossen best veel op en stellen Pippa vaak gerust. Totdat het bedtijd is. Dan lijkt het echt mis te gaan. Wantā€¦ konijn is weg. Het konijn met Ć©Ć©n oog van Saar. Ze zoeken en roepen, maar nee hoor, konijn is weg en blijft weg. Totdat Pippa toch ergens heel goed in blijkt te zijn en zij ineens weet waar konijn is!

Eind goed al goed?
Je zou denken dat het dus goed afloopt allemaal. Maar de rollen worden tĆ³ch nog een keer omgedraaid.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles