"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Pony

Zaterdag, 27 augustus, 2022

Geschreven door: R.J. Palacio
Artikel door: Sanne de Jong

Een avonturenverhaal vol diepgang

[Recensie] Het avonturenverhaal Pony neemt je mee naar de Verenigde Staten. Een verhaal dat doet denken aan een cowboyverhaal dat zich afspeelt in de negentiende eeuw, maar dan met de nodige diepging. De Amerikaanse geschiedenis, geesten, fotografie, wetenschap en muziek; het komt allemaal voorbij.

Vreemde zwarte pony
Het is het jaar 1860 wanneer midden in de nacht een groep onbekende mannen met paarden de vader van Silas komen halen. Zijn vader draagt hem op dat hij thuis moet blijven wachten tot hij terugkomt. Maar de volgende ochtend staat er alleen een vreemde zwarte pony met een wit hoofd voor zijn deur te wachten, de pony die de onbekende mannen mee hadden genomen voor Silas. Hij besluit het heft in eigen handen te nemen en zijn vader te gaan zoeken.

Pony is het tweede boek van de Amerikaanse schrijfster R.J. Palacio (1963). Zij debuteerde in 2012 met Wonder, een verhaal dat warm is ontvangen en is verfilmd. In het dagelijks leven is ze grafisch ontwerper.

Het Wilde Westen
Pony
geeft je het gevoel van het spannende Wilde Westen: een jongen die er in zijn eentje op zijn pony vandoor gaat, op zoek naar zijn vader. Onderweg komt hij boeven, enge bendes en natuurlijk een paar heldheftige sheriffs tegen. Je wil weten wat de vader van Silas hier allemaal mee te maken heeft. Is hij een echt legendarisch bendelid?

Toen Silas klein was, is hij door de bliksem geraakt. Hij heeft dit wonder boven wonder overleefd. Deze gebeurtenis is waarschijnlijk de reden dat Silas geesten kan zien, zo ook zijn beste vriend Middelwant. Onderweg komt hij nog meer geesten tegen. Silas leert steeds beter waarom sommige geesten er nog zijn en waarom anderen al wel vertrokken zijn.

Actie en emotie
Het is een verhaal dat heel beeldend is geschreven, zonder dat het al te uitgebreid is verteld. Soms had het net iets sneller mogen gaan. Op een gegeven moment liet de actie en het vervolg van het verhaal even op zich wachten, maar dat werd daarna snel goed gemaakt. Op het einde komt alles samen en wordt er veel duidelijk, tot het ontroerende toe.

Wat een sterk punt aan dit boek is, is dat het avontuur zich afwisselt met het persoonlijke verhaal van Silas en zijn ouders. Hij wil weten hoe het verhaal van zijn ouders in elkaar zit, wie zijn moeder is geweest en hoe hij moet omgaan met de geesten in zijn leven. Zo heeft dit boek vele lagen, die Palacio allemaal samen weet te brengen.

Het begin van de fotografie
Palacio heeft ook de nodige research voor Pony gedaan. Zo speelt de fotografie een grote rol in dit boek. De geschiedenis van de fotografie was ook een grote inspiratiebron voor Palacio, wat op zichzelf al een waar thrillerverhaal is. In de tijd van de ontwikkeling van de fotografie was ook de opkomst van het spiritisme een grote rol in de Verenigde Staten. Daarnaast speelt de moeder van Silas in alles een centrale rol. Het klinkt misschien alsof Palacio te veel in dit boek wilde stoppen, maar dat voelde tijdens het lezen zeker niet zo aan. Het is de moeite waard om de noot van de auteur te lezen, zodat je nog uitgebreider kan lezen hoe Palacio alles in dit boek heeft verwerkt.

Tot slot zijn er oude daguerreotypieën en collodiumpositieven opgenomen aan het begin van de eerste hoofdstukken. Deze foto’s vormen de inspiratie voor de personages in het boek. Van daguerreotypieën zijn geen negatieven, het zijn dus eenmalige aandenkens aan deze personen. Dat maakt de foto’s in het boek extra bijzonder.


Pony is een verhaal waarin vriendschap en liefde een grote rol spelen. Over loslaten waar je van houdt en over dat je elkaar altijd weer ergens tegenkomt of terugziet.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant