‘Postuum’

Woensdag, 5 september, 2018

Geschreven door: Emelie Schepp
Artikel door: Perfecte Buren

Jana Berzelius heeft het als officier van justitie goed voor elkaar. Ze komt uit een voorname familie en boekt veelvuldig succes in haar werk. Wat maar een enkeling weet is dat Jana een duistere kant heeft, een verleden dat ze het liefste vergeet. Het krampachtig verbergen van haar levensgeschiedenis begint zijn tol te eisen en dringt zich op in haar dagelijks leven. Jana is dan ook voornemens alles voorgoed achter zich te laten en daarmee de gewone dingen in het leven een kans te gunnen. De enige persoon die dit in de weg staat zit voor nu veilig achter slot en grendel. (#boek 3 Post Mortem)

Danilo zit in afwachting van zijn rechtszaak vast. Namens de staat wordt hij aangeklaagd door Per Aström, collega en vriend van Jana. Per wil graag een relatie met Jana maar kent haar verleden niet. Danilo speelt die kennis handig uit en legt daarmee een bom onder hun prille relatie. Het is niet voor het eerst dat hij Jana gedwongen heeft de wet te breken in ruil voor zijn zwijgen. Danilo’s manier van onderhandelen is overtuigend en Jana voelt opnieuw zijn hete adem in haar nek. Danilo voert de druk nog wat verder op en stelt Jana voor een onmogelijk ultimatum.

Intussen krijgt het politieteam waarmee Jana samenwerkt te maken met een merkwaardige zaak. Jonathan is het zesjarig zoontje van Sam Widell en zijn vrouw. Sam doet boodschappen wanneer zijn zoontje belt en is vervolgens telefonisch getuige van, naar wat hij beweert, de ontvoering van zijn kind. Eenmaal thuis is Jonathan inderdaad weg en ligt zijn moeder dood in de hal. Het team van rechercheur Mia Bollander stelt een onderzoek in maar behalve de verklaring van Sam hebben ze niets, Jonathan lijkt van de aardbodem verdwenen. Vooral rechercheur Henrik trekt zich deze zaak persoonlijk aan. En het is tijdens een verhoor met de emotionele Sam dat Henrik intuïtief aanvoelt dat deze iets verzwijgt.

Wat zo goed is aan deze serie is dat in ieder boek een van de andere personages een grotere (bij)rol krijgt toebedeeld, naast die van Jana. Op deze manier leer je alle teamleden goed kennen en maakt Emelie Schepp gebruik van hun individuele karakters en persoonlijkheden. Zo hebben we al kennis kunnen maken met de rivaliteit tussen Jana en Mia, sterke vrouwen met ieder hun geheimen. Jana’s verhaal loopt ook nu als rode draad verder maar in dit vierde deel is er een cruciale rol weggelegd voor politie collega Henrik. Hij is zelf ook vader en deze ontvoeringszaak raakt hem enorm. Waarom dat is wordt al snel duidelijk en de auteur zet dat aspect heel mooi en menselijk neer. De spanning rondom het onderzoek, de druk op Jana en de race tegen de klok komen sterk en overtuigend over. Andere personages zoals Mia, Per en Danilo zijn weliswaar lijfelijk in mindere mate aanwezig maar niet minder belangrijk voor het verloop van het verhaal.

TijdvoorTijdschriften

We hebben buiten de verhaallijn rondom Jonathan te maken met een kleurrijk palet aan personages; narcistische crimineel Danilo, verliefde Officier van Justitie Per, jaloerse en in geldnood verkerende Mia en overbezorgde familieman Henrik. De manier waarop Schepp hen profileert is van grote meerwaarde voor deze reeks. De valkuil met series is dat auteurs vaak in herhaling vallen met wat er in de voorgaande delen is gebeurd maar dat is hier (nog) niet van toepassing. Wat nu wel opviel is dat sommige scènes nét wat te gemakkelijk zijn weggezet, het gevoel gaven dat dat beter uitkwam voor het sneller afronden van het boek. Juist ook omdat er sprake is van snelle perspectiefwisselingen pakte dat niet altijd goed uit voor de kracht van het verhaal.

Emelie Schepp heeft een bijzonder vlotte schrijfstijl en combineert elke keer een sterk justitieel verhaal met overtuigende personages. ‘Postuum’ is een meer dan aangenaam vierde deel in deze Zweedse thrillerreeks rondom Jana Berzelius en krijgt daarvoor een dikke ruim voldoende met 3,5 ster. Op naar deel vijf!?

Patrice

Eerder verschenen op Perfecte Buren.