Prutje

Zaterdag, 2 november, 2019

Geschreven door: Pieter Koolwijk
Linde Faas
Artikel door: Katelijne van Alem

“Walm gaf hem een grote wubbel.”

De auteur

[Recensie] Pieter Koolwijk is opgegroeid in Zuid-Holland, maar woont inmiddels in de provincie Drenthe. In Drenthe herontdekte hij het schrijven en bedacht hij de personages Vlo en Stiekel, die nu ook verschijnen bij uitgeverij Lemniscaat. Het boek is nu al in 7 landen te koop. Vroeger was Pieter gek op de boeken van Roald Dahl. Zijn lievelingsboek is nog steeds “De Griezels”. Hij houdt van vrolijke verhalen met vreemde situaties.

De illustrator

ScĂšnes

Linde Faas is geboren in 1985 en heeft animatie gestudeerd in Breda. Ze studeerde cum laude af met haar getekende animatiefilm “Volgens de Vogels”. Ze werkt inmiddels als animator en illustrator van kinderboeken. Ze heeft al vele prijzen gewonnen, zoals de Penzberger Urmel literatuurprijs voor de illustraties in “Die Prinzessin mit den roten Haaren” en de eerste prijs in de Animatie Competitie van het Film Front Festival in Gorinchem in 2009.

Verhaal

Het leven van Hens is zwaar: van vroeg tot laat werkt hij in de smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloon. Het enige lichtpuntje in zijn leven is Walm, zijn broertje, dat niet helemaal met de rest kan meekomen. Vrolijk -maar ook lastig als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven, vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen.
Op een ochtend heeft Hens er genoeg van. Hij loopt weg. Maar Walm volgt hem en al snel sluit zich een eigenwijs meisje bij hen aan. Zij heeft gehoord van een land waar alles veel mooier is, en bij gebrek aan beter gaan ze met z’n drieĂ«n op zoek…

Thuis

Hens loopt samen met zijn broertje Walm weg van huis. In het verhaal begrijp je heel goed waarom ze weg zullen lopen, hij heeft helemaal geen plezier en zijn vader doet ook niet erg aardig tegen hem. Wat zou jij doen als je Hens was? Hoe is jouw thuis, en hoe ziet het eruit waar je woont? Samen kun je het hebben over wat je daarin belangrijk vindt, wie je familie is en hoe jullie met elkaar omgaan. Er zitten zoveel facetten in het boek, waar je veel gespreksonderwerpen uit zou kunnen halen.

Vrienden

Hens heeft in Prutje weinig vrienden, omdat hij geen tijd heeft om te kunnen spelen. Zijn broertje Walm is zijn grootste vriend. Wanneer zij samen weglopen, komen ze al snel Vijf tegen. Eigenlijk wil Hens helemaal niet dat ze met hen meegaat, hij vindt haar maar irritant. Onderweg in het verhaal komt Hens nog veel meer mensen tegen, zoals Lokkie, Jool en Fluf. Hij leert wat vrienden zijn en hoe fijn je het kunt hebben met vrienden.

Dit onderwerp zou op school of in het gezin naar aanleiding van dit boek goed uitgewerkt kunnen worden. Wie zijn jouw vrienden en wat vind je leuk om met ze te doen? Misschien heb je wel allerlei soorten vrienden, iemand waarmee je naar sport gaat, iemand die bij je thuis komt spelen en iemand waarbij je gaat logeren bijvoorbeeld. Een ideaal onderwerp om lekker mee aan de slag te gaan.

Vormgeving

Dit boek is in Ă©Ă©n woord geweldig. Het leest prettig, de sfeer wordt erg goed neergezet. De tekeningen van Linde passen ontzettend goed in het verhaal en geven zeer nauwkeurig weer wat er in dit avontuur gebeurt. Je wordt echt in het verhaal meegetrokken en je wordt nieuwsgierig naar wat Hens, Walm en Vijf allemaal beleven. De kinderen hebben speciale namen, en de omgeving waarin ze zijn zal helemaal tot leven komen wanneer je dit boek leest. Spannende avonturen beleven ze en kinderen zullen zich vast in Ă©Ă©n van de personages herkennen. De stijl van de illustraties van Linde vind ik erg goed bij het verhaal passen, ze zijn soms ietwat rommelig, precies zoals ik me Prutje’ als woonomgeving voorstel. Wanneer de kinderen in een andere woonomgeving, “Brunnen” komen, zie je dit ook in de tekeningen terug. Het verhaal is prima opgebouwd met hoofdstukken die qua lengte prettig zijn om te lezen voor kinderen. Ook zou het verhaal goed voorgelezen kunnen worden vanaf een jaar of 8, zeker een aanrader.

—

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles