"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Rechercheur De Klerck en het doodvonnis

Maandag, 13 juli, 2020

Geschreven door: P. Dieudonné
Artikel door: Severine Lefebre

Een aanrader voor iedereen die liefhebber is van Baantjer en De Cock!

[Recensie] Tijdens de zakenreis van Bart Bovend’Eerdt is er iemand in zijn kantoor binnengedrongen. Dat heeft zijn verborgen camera vastgelegd. Na weken speuren heeft rechercheur De Klerck een verdachte kunnen opsluiten. Dan staat Bart Bovend’Eerdt op een avond in het politiebureau met de eis de verdachte vrij te laten. Het berustte op een misverstand. De Klerck doet uiteindelijk wat hij vraagt, en Bart gaat samen met de verdachte naar buiten. Een uur later krijgt De Klerck het bericht dat Bart Bovend’Eerdt zichzelf van het leven heeft beroofd door ophanging. Maar was deze zelfmoord wel zo vrijwillig als het eruit ziet?

Met Rechercheur De Klerck en het doodvonnis heeft P. Dieudonné een erg spannende detective neergezet. Het is het eerste deel in een gloednieuwe reeks rond rechercheur De Klerck en zijn assistent Klaver. Een serie die dicht aanleunt bij Baantjer, het grote voorbeeld van Dieudonné.

De plot van het verhaal zit erg goed in elkaar. Net zoals bij de boeken van Baantjer is dit verhaal een typische Whodunnit. Tot op het einde blijft dit de grote vraag. Je hebt tijdens het lezen dan ook geen enkel idee wat er juist aan de hand is of wie de dader is. Telkens als je denkt het te weten, is er een nieuwe plotwending die je verrast. De uiteindelijke ontknoping zie je dan ook totaal niet aankomen. Qua geloofwaardigheid is het misschien allemaal wat overdreven, maar de spanning en het leesplezier maken dit helemaal goed.

Er zit voldoende spanning in het verhaal. Het boek begint rustig, maar al snel bouwt de spanning gestaag op. De vele kleine cliffhangers op het einde van elk hoofdstuk dragen hier zeker aan bij. Dit zorgt er ook voor dat de vaart in het verhaal blijft. De verhaallijn lijkt eenvoudig, maar zit toch complexer in elkaar dan je zou denken. Het begint met een inbraak in het kantoor van Bart Bovend’Eerdt, die De Klerck vraagt om de dader vrij te laten omdat het om een vergissing gaat. Maar dan neemt het verhaal een andere wending wanneer kort er na Bovend’Eerdt zelfmoord pleegt door zich aan een brug te verhangen. Rechercheur De Klerck heeft zo zijn bedenkingen.

Dans Magazine

Het personage van Lucien De Klerck is vrij goed uitgewerkt. Je leert hem doorheen het verhaal steeds beter kennen. Zo woont hij samen met Annie op een woonboot, en verhuizen ze regelmatig naar een andere woonplek in de buurt van Rotterdam waar hij werkt. En hij is dol op vis. Assistent Ruben Klaver blijft daarentegen de hele tijd wat op de achtergrond, zowel wat hem als persoon betreft als in zijn job. De uiteindelijke ontknoping wordt namelijk door De Klerck ontdekt, terwijl Klaver pas achteraf te horen krijgt hoe hij er op kwam. Een beetje in de lijn zoals bij Baantjer, al is Vledder daar uitgegroeid tot een al even interessant en geliefd personage. Hopelijk wordt dit met Klaver ook zo.

Dat P. Dieudonné zijn inspiratie zoekt bij Baantjer is geen verrassing. Hij heeft dan ook volgend citaat vooraan in zijn boek gezet: “Opgedragen aan Albert Cornelis Baantjer, zonder wie dit boek nooit was geschreven. Dit is mijn eerbetoon aan de grootmeester.” Heel leuk is dan ook de passage in het boek waar rechercheur De Klerck Rotterdam verlaat en even uitwijkt naar Amsterdam, waar hij een afspraak heeft met rechercheur Jurre. Een hele mooie knipoog naar het personage waar Dieudonné zijn boeken op baseert.

De vergelijking met De Cock kun je ook merken aan de schrijfstijl van Dieudonné en de opbouw van het verhaal. Het is een spannende detective dat erg vlot leest door de korte hoofdstukken en eenvoudig taalgebruik. De Rotterdamse omgeving wordt ook voldoende geschetst, zodat je een indruk krijgt van waar alles zich afspeelt. Zonder dat er teveel in detail wordt getreden. Snelheid en vlotheid zijn cruciaal.

Rechercheur De Klerck en het doodvonnis is het eerste deel van een gloednieuwe reeks. Ikzelf las echter eerst het tweede deel, Rechercheur De Klerck en het duivelse spel. Een verhaal dat ik erg goed vond, waardoor ik vol spanning en hoge verwachtingen aan dit eerste deel begon. En ik kan zeggen, de reeks stond er vanaf het begin. Ik zat direct in het verhaal en liet mij bij iedere plotwending weer verrassen. Het scheelde natuurlijk dat ik de personages al kende. Het einde van het verhaal had ik nooit zien aankomen. En daar houd ik wel van. Ook de plot vond ik heel interessant. Een beetje vergezocht, maar wel enorm spannend, wat ik het belangrijkste vind. Wel mag er nog wat extra aandacht worden besteed aan de uitwerking van de personages, vooral wat Klaver betreft. Dieudonné heeft een heel sterk debuut neergezet. Rechercheur De Klerck en het doodvonnis kon me dan ook volledig bekoren. Daarom geef ik dit boek een dik verdiende 4,5 sterren! Een aanrader voor iedereen die liefhebber is van Baantjer en De Cock!

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Rechercheur De Klerck en het duistere web

De Klerck 1 - Rechercheur De Klerck en het doodvonnis

De Klerck 2 - Rechercheur De Klerck en het duivelse spel

Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood