"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Regeneration

Donderdag, 3 november, 2022

Geschreven door: Paul Hawken
Artikel door: Jacqueline Stil

De klimaatcrisis opgelost in één generatie

[Recensie] Regeneration  is het boek dat  gaat over het proces van regeneratie dat onze aarde van het klimaatprobleem moet afhelpen. Regeneratie is meer dan compensatie. Het gaat om het terugdringen van de CO2 uitstoot, maar daarbovenop komt nog het teruggeven aan de aarde om de ecologische situatie te verbeteren, zodat er meer ruimte voor leven ontstaat.

Het is een duidelijk en volledig werk, maar ook een mooi koffietafelboek met prachtige foto’s van over de wereld. Na een voorwoord van Jane Goodall, legt auteur Paul Hawkes alle mogelijke situaties voor waarin aan het milieu en klimaat wordt gewerkt. En deze twee hangen ook samen, evenals met de mensenrechten. Hoopgevend wil dit boek vooral zijn, het laat zien dat er veel mogelijk is, en wil doemdenken verminderen.

Regeneratie betekent het leven centraal stellen, zegt Hawkes, in elke actie en beslissing. Het is van toepassing op de gehele schepping. Graslanden, boerderijen, mensen, bossen, vissen, wetlands, kustgebieden en venen – en het is evenzeer van toepassing op families, gemeenschappen, steden, scholen, religies, culturen, de economie en overheden. De natuur en de mensheid, zegt hij, bestaan uit buitengewoon complexe netwerken van relaties. Zonder deze relaties gaan bossen, landerijen, oceanen, volkeren, landen en culturen ten onder.

Hij beschrijft hoe de klimaatcrisis eruit ziet en wat ertegen gedaan kan worden. Om te beginnen de oceanen en visgronden kunnen zich herstellen wanneer ze rust krijgen (enige tijd). En zeegebieden zouden CO2 kunnen opslaan. Onderzeese bossen zorgen voor stormbestendigheid.

Sociologie Magazine

Bossen zuiveren, koelen en creëren lucht. Er zijn grote mogelijkheden voor  het herstellen van gedegradeerde bossen, zegt Hawkes. De definitie van de term ‘bos’ moet specifieker worden. Het herstellen van boreale bossen kan vele jaren duren. Tropische bossen zullen minder druk krijgen als de vraag voor vee, soja, palmolie en hout verminderen zal. Aanplant van bomen is een bevredigende en rendabele methode om de vastlegging van CO2 te maximaliseren, zegt Hawkes. Een agrobosbouwsysteem kan een oplossing brengen voor diverse milieuproblemen, die allemaal het klimaat raken. Ook het gebruik van snelgroeiende Bamboe kan helpen.

Door verwildering van de natuur kan het leven zich herstellen, in alle soorten natuurgebieden en landbouwgebieden. Ook begrazers dragen hun steentje bij. Wildcorridors gaan het verlies van instabiele ecosystemen tegen. Graslanden kunnen hotspots voor biodiversiteit zijn. Wereldwijd vindt herstel plaats van wetlands. Bevers dringen erosie terug.

Bedreigde wilde soorten die nog in de resterende vrije natuur leven, hebben de mensen nodig om voor ze te zorgen. We kunnen overstappen op landbouwmethoden waarbij meer koolstof wordt opgenomen en meer zuurstof wordt uitgestoten. Echte regeneratieve landbouw verbetert de voeding van planten en mensen zonder daar moeite voor te hoeven doen, zegt Hawkes, omdat deze zich voegt naar de natuur. Dieren vormen een essentieel onderdeel van dat succes. Koolstof opbouwen in de bodem kan herstel geven.

Vergroenen van de vegetatie kan extra regen opwekken, Biochar als dierenvoeding kan ook veel bijdragen.

Er is een gedeelte van het boek van 28 pagina’s dat gaat over  de rol van mensen in het klimaatprobleem, met name voor de inheemse volkeren. De stad, voedsel, energie en industrie komen aan bod als grote onderwerpen. Overal is veel vernieuwing mogelijk, en gebeurt ook al veel. Zoals bijvoorbeeld zonne- en windenergie, wat steeds goedkoper wordt.

Het boek sluit af met een aantal checklists voor wat de geïnteresseerde lezer zelf kan doen om het klimaatprobleem te tackelen. Regeneratie is een beweging van hoop, met een eigen website, www.regeneration.org. Het klimaatprobleem is een groot en complex probleem, een zogenaamde Nexus. Het heeft  zijn eigen aanpak nodig, maar het kan: de klimaatcrisis oplossen binnen één generatie.

Hoewel de titel anders doet vermoeden, is het boek geheel in het Nederlands geschreven.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow