Regieaanwijzingen voor de liefde

Dinsdag, 22 december, 2020

Geschreven door: Franca Treur, Olivia Ettema
Artikel door: Lalagè

[Recensie] Regieaanwijzingen voor de liefde is een bundeling van vijftig stukjes die eerder als feuilleton zijn verschenen in dagblad Trouw. Samen vormen ze het verhaal van Loek en Hanna. Ze zijn al een tijdje een stel en nu gaan ze ook samen werken aan een filmscenario. Loek heeft zijn baan ervoor opgezegd. Nu hij de veertig nadert, maakt hij de balans op:

“wat heeft mijn leven tot nu toe betekend, en wat kan het nog betekenen in de tijd die mij rest?”

Verschillende aspecten van hun leven komen aan bod: hun relatie, vrienden, emoties. Waarom was Hanna ook alweer op Loek gevallen? En waarom koos Loek voor haar en niet voor zijn ex of zijn beste vriendin? Willen ze wel met elkaar verder? Misschien zelfs kinderen krijgen? Allebei worstelen ze hiermee, maar het met elkaar bespreken gaat moeizaam.

“Hoewel ze juist niet praten, heeft Loek het gevoel dat hij er maar niet tussen komt.”

Schrijven Magazine

Op sommige momenten denk ik: dit is kansloos, stop er toch mee. Toch lijkt er iets te zijn dat ze bindt en ik ben benieuwd hoe het afloopt.

Bij elk van de vijftig hoofdstukken heeft Olivia Ettema een tekening gemaakt. Ik ben vaak meer van de woorden, maar mijn aandacht werd steeds getrokken naar deze platen. Ze kiest de juiste kleuren en maakt veel gebruik van schaduwen. Op het eerste gezicht lijkt het vaak een eenvoudig beeld, maar als ik langer kijk, ontdek ik meer details, zoals de kussende mensen in het blauw op de middelste tekening.

Elk hoofdstuk is kort en compact en daardoor geschikt als feuilleton, maar het is ook prettig om er een aantal achter elkaar te lezen. Het thema religie komt hier en daar om de hoek kijken. Van Franca Treur wil ik alles lezen. Ze heeft een herkenbare stijl met rake zinnen en toch maakt ze telkens weer iets verrassends anders.

Eerder verschenen op Lalageleest