"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Reizen Waes 2

Woensdag, 12 februari, 2020

Geschreven door: Tom Waes
Artikel door: Patrice van Trigt

Een leesreis pur sang

[Recensie] Het letterlijk verkennen en verleggen van grenzen. Dát is wat Tom Waes met zijn team doet tijdens niet alledaagse en voor de hand liggende reizen waarvan ze verslag maken voor de Vlaamse tv. Zijn liefde voor het ontdekken van al het moois dat Moeder Natuur te bieden heeft, het omgaan met mensen en het proeven van andere culturen maakt deze sympathieke Vlaming tot de ideale reisleider. Op beeld én in boekvorm. Na het kijken van zijn programma’s was het lezen van zijn boek voor mij dan ook de logische volgende stap. En dat pakte geweldig verrassend uit.

Het programma heeft als doel de kijkers kennis te laten maken met landen die ze zelf niet meteen als toeristische bestemming zouden kiezen. Dat er ook landen op hun wishlist staan die niet meteen een verstandige keuze blijken, weten ze op de redactie van Reizen Waes inmiddels heel goed. Wanneer een bestemming te link is, vanwege oorlog of natuurgeweld, wordt er van de plannen afgeweken. Maar valt het risico te overzien dan gaan ze er voor en reizen ze alsnog af naar de beoogde bestemming. En dat brengt de crew van Reizen Waes op de meest bijzondere plekken. Maar het is niet altijd feest.

Bewust van de gevaren die onze wereld met zich meebrengt beschikt het gehele team over een hoge mate aan realiteitszin. Het scherp monitoren van de bestemmingen, het internet afspeuren op signalen die aangeven dat er een onveilige situatie zich aankondigt: alles wordt ingecalculeerd. Maar dan nog, vakanties naar stabiele landen buiten de geijkte favorieten vraagt al om aanpassing aan andere gewoontes en culturen. Reizen is iets anders, dat vraagt om flexibiliteit en een gezond verstand. Je moet een onderneming als deze aankunnen en vooral niet bang zijn aangelegd. Dit laatste kan van Waes en zijn mensen gerust worden vastgesteld. Per land zijn ze in gezelschap van een local of gids en begeven ze zich, onder strikte gedragsregels, in gebieden die soms toch risico’s met zich meebrengen. Plekken waar je niet meteen aan zou denken om daar je vakantie door te brengen. En precies dat maakt Reizen Waes voor mij zo aantrekkelijk. Want reizen is iets heel anders dan vakantie vieren en dát aspect maakt dit alles zo fascinerend.

De rust die het team uitstraalt en het zichtbare plezier dat ze onderling hebben zorgt dat ik gekluisterd ben aan dit boek, meteen vanaf de eerste pagina al. Met zijn heerlijke, nuchtere schrijfstijl, betrekt Waes je in het gehele proces dat komt kijken bij het maken van de reizen en het bijbehorende tv-programma. Voor en achter de schermen is het een hele operatie waarbij meer komt kijken dan je denkt. Waes neemt je mee op reis naar een zeer divers aanbod van landen. In dit boek beland je o.a. in het onrustige klimaat van Venezuela, het bedreigde eilandenarchipel Tuvalu en ook naar een van mijn favorieten, China. Wat ze daar meemaken is zelfs soms voor een doorwinterde globetrotter onvoorstelbaar. Maar dit boek is zeker ook een realitycheck. Het bereizen van landen laat je alle facetten van een samenleving zien, dingen die je wellicht niet meteen verwacht. Armoede, natuurgeweld maar ook plaatselijke politiek, die haast hand in hand lijkt te gaan met malafide praktijken, passeren de revue. Je leest het allemaal. En die balans leest ontzettend lekker weg. ‘Een gezonde dosis absurditeit zorgt voor een tragikomisch effect’, aldus Waes.

Boekenkrant

De boeken zijn beeldend geschreven, de sfeerschetsen levensecht. Er is ruimte voor spanning en humor, de droge variant. Vooral wanneer het flink afzien was kwam dit mooi naar voren, het relativeringsvermogen is in die situaties broodnodig maar ook vaak te grappig. Ik geniet van alles wat ik lees, ook als het moment even minder leuk is. Dit komt omdat Waes niet schroomt de rauwe werkelijkheid te tonen van een bestemming waar hij is, hij relativeert als geen ander. Je proeft ook dat hij kritisch is, je merkt het wanneer iets hem niet koud laat. Ook dat is Reizen Waes, een afspiegeling van de wereld van vandaag de dag. Op deze manier reizen is het hard werken, je openstellen voor de wereld en haar merkwaardige bewoners. Het maakt je tot een wereldburger, tot iemand die weet wat de wereld te koop heeft. En dat is niet altijd het mooiste goed.

De opstandige idealist Waes hoopt dat de harde realiteit die ze soms tegenkomen ook empathie teweegbrengt. Een gezonde doos ironie maakt dat corruptie en ellende soms ook voor een gepaste glimlach kan zorgen, het is het absurde van een situatie die dat teweeg brengt en dat komt bijzonder goed over, ook in boekvorm. In dit derde seizoen zegt hij vooral de uitdaging te hebben gehad in het vinden van de balans tussen informatie en entertainment. Hij wil zich niet op de stoel plaatsen van documentairemakers of onderzoeksjournalisten en dat is maar goed ook. Tom Waes is van een totaal andere orde. Laat hem vooral nog veel reizen en schrijven.

Wat een heerlijk verslag van een aantal fascinerende en vooral bijzondere bestemmingen. Reizen Waes 2 is een leesreis pur sang en krijgt daarom 5 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Nieuwe onweerstaanbare verhalen van Tom Waes

Nieuwe onweerstaanbare verhalen van Tom Waes

Reizen Waes 2 - Nieuwe onweerstaanbare verhalen van Tom Waes