Rembrandt van Rijn

Zaterdag, 31 augustus, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Rita Pontororing

Uit het leven van ….

[Blog] 2019: Het Jaar van Rembrandt, en het jaar vol evenementen in het teken van Nederlands beroemde kunstschilder. Één van de activiteiten die vanuit huis gedaan kan worden is de site iedereeneenRembrandt. Op de site staan wat suggesties, van posters ophangen tot  de 7 verschillen in de Nachtwacht zoeken. Een aardige opdracht om kinderen met Rembrandt te laten kennismaken.

Jammer dat er geen titels van boeken voor kinderen tot tien jaar worden genoemd. Als kinderboekenrecensente van DLVA valt dat meteen op. Dus een Nieuwsbrief met “Rembrandtboeken” mag niet ontbreken op de DLVA site. Eerder zijn er vier recente boeken op de site geplaats Marten & Oopjen, Het meisje met de gouden jurk, Het grote Rembrandt voorleesboek en voor de allerkleinsten Maurits muis en Rembrandt.

De nieuwe recensies in deze Nieuwsbrief van 31-08-2019 zijn van boeken van oudere uitgaven. Maar zeker nog de moeite waard om genoemd te worden.

Allereerst een aardig boekje over het leven van Rembrandt, een docuboek Rembrandt van Rijn. Een boek dat in deze lijst ook niet kan ontbreken,  heeft een heel bijzondere invalshoek Rembrandts voorleesbijbel. Bijbelverhalen verteld door een aantal bekende schrijvers. Zij fantaseren in hun verhalen over etsen van Rembrandt.

Wordt Vervolgd

Een heel ander boek is Rembrandt voor kids, gewoon een leuk boekje met creatieve opdrachten. Speel je mee is een boekje dat eigenlijk niet in deze lijst thuishoort maar wel  als raakvlak heeft, creatief bezig zijn.

Wat wel in dit rijtje van Rembrandtboeken hoort is een boek met de titel De grootste geheimen van het Rijksmuseum. De Nachtwacht wordt in dit boek “Het schilderij met de veel te lange titel” genoemd.  Een klein geheim dat onthuld wordt naast de vele andere geheimen die in dit boek worden beschreven. Het boek maakt dat het Rijksmuseum een leuk museum is.

En als laatste Het meisje van de Nachtwacht. Geen langdradige informatie maar  leuke informatie over Rembrandt gevonden door het meisje uit de Nachtwacht. Zij stapt uit het doek en gaat op onderzoek uit. Ook zo’n leuke invalshoek.

Rembrandt van Rijn

[Recensie] Een eerste korte kennismaking met het leven en de werken van Rembrandt, voor jonge kinderen.  Dit boek is onderdeel van de serie “Uit het leven en werk van…” waarbij in elke deel een andere kunstenaar aan bod komt.

Het boek is opgedeeld in 12 opeenvolgende gebeurtenissen uit het leven van Rembrandt. Het eerste hoofdstuk is gewijd aan de vraag “Wie is Rembrandt”.

De tekst van elk hoofdstuk is verdeeld over twee bladzijdes. Bovendien staat op elke bladzijde een afbeelding. Dit kan zijn een getekende illustratie of een foto van een werk van Rembrandt. Elk van de afbeeldingen passen goed bij de heldere zeer korte uitleg. Aangepast aan kinderen vanaf een jaar of acht.

Het lettertype is redelijk groot en binnen de teksten zijn vetgedrukte woorden die misschien een uitleg nodig hebben. Deze uitleg staat achterin het boekje in de woordenlijst. Op deze manier kunnen kinderen proberen zelf de betekenis te achterhalen. Ook is er achterin op één bladzijde een tijdbalk.

De korte duidelijke teksten maken het aantrekkelijk om het boekje als een documentatieboekje te gebruiken zoals op het boekje aangegeven is: “mijn eerste docu-boek”. Daarnaast is het ook een leuk informatief boekje om gewoon te lezen. En om kennis te maken met Rembrandt.


Voor het eerste gepubliceerd op De Leesclub van Alles