‘Retour Spitsbergen’

Maandag, 9 september, 2019

Geschreven door: Pepper Kay
Artikel door: Perfecte Buren

“Is dit hem?’ vroeg de man. De vrouw overhandigde de man een vel papier. ‘Het juiste bloed, de juiste weefselkenmerken. Hij is perfect,’ zei ze.” -blz.30-

Het boek begint met een korte introductie van de vijfentwintigjarige Kirill, de zoon van een vooraanstaande kunsthandelaar in Moskou, Rusland. Kirill is met vrienden op een skivakantie en krijgt daar een zeer ernstig ongeluk waardoor hij met hoge spoed in het ziekenhuis belandt. Hier krijgt hij nieuws te horen wat zijn volledige leven overhoop gooit. Niets is meer zoals het was en of dat ooit weer zo gaat worden is nog maar de vraag. Toch lijkt hierdoor de band met zijn vader hechter te worden, iets wat Kirill nooit verwacht had. Maar is zijn vader wel de man die hij denkt dat hij is of zit er veel meer achter?

Hierna maken we kennis met Jeremy, een gescheiden vader van een tweeling. Zomaar op een dag tijdens het boodschappen doen komt hij een vroegere klasgenoot tegen, Vincent. Ze besluiten samen een kopje koffie te drinken om eens bij te praten. Jeremy herkent in niets de jongen van vroeger in de redelijk stevige man die nu voor hem zit, maar ja de tijd is natuurlijk ook verder gegaan, dus waarom zou het niet zo zijn. Tijdens hun gesprek doet Vincent Jeremy een voorstel om samen een zeiltocht te gaan maken. Jeremy is hartstikke enthousiast maar wil het hier eerst even met zijn vriendin, Annet, over hebben en besluit er later op terug te komen. Eenmaal thuis loopt een ruzie tussen hem en Annet behoorlijk uit de hand en lijkt de relatie over te zijn. Prima, denkt Jeremy, dan gaat ie toch alleen mee op zeiltocht. Maar net voor het zover is belt Annet hem om te vragen of het goed is dat ze wel meegaat en de twee praten het een soort van uit. Jeremy denkt erover om de relatie weer nieuw leven in te blazen, maar of dat ook Annet haar uitgangspunt is nog maar de vraag. Ze reizen samen af naar Spitsbergen om zo hun avontuur aan te gaan. En een avontuur wordt het zeker!

“Kan iemand mij vertellen waarom we ineens van het vaarplan afwijken?’ ‘Later.’ zegt Vincent. Later? Jeremy voelt hoe zijn maag verkrampt. Deze keer niet omdat hij misselijk is, maar van pure angst. Hij mist iets, maar wat? ‘Wat is er gaande Annet?’ fluistert hij.” -blz.142-

Wordt Vervolgd

Wat een boek is dit zeg. Vanaf het begin heb je al wel gelijk het vermoeden welke kant het op zal gaan, maar dit lijkt er echt om gedaan te zijn dat je denkt dat je het weet. En juist die manier van schrijven zorgt er bij dit boek voor dat je werkelijk op het puntje van je bank zit van de spanning. Want wat is dit boek spannend en wat zitten er een hoop gruwelijke momenten in die zelfs mij af en toe in afschuw lieten zitten. En geloof me dat is niet makkelijk, hahaha. Het is ook absoluut een onderwerp waar menig mens wel een angst voor heeft. Echt onwijs goed gekozen, ik vond het werkelijk waar een heerlijke thriller om te lezen. Een thriller waarvan ik zeg, yup dit was echt creepy.

Pepper Kay heeft een heerlijke vlotte, vloeiende en beeldende schrijfstijl. Ik kon dit boek niet makkelijk wegleggen, ik moest en zou weten hoe het af zou lopen. En dan denk je tegen het einde te weten hoe en wat en dan loopt het alsnog anders. Daardoor bleef ik wel met wat vraagtekens zitten, want daar zou ik eigenlijk graag antwoorden krijgen en erachter komen hoe dat gedeelte nou verder in elkaar zit. Maar buiten dat ene minpuntje vond ik het een onwijs geslaagd boek. Ik wil dan ook zeker meer lezen van Pepper Kay haar hand. Ik geef dit boek dan ook 4 sterren, heb er echt van genoten. Heerlijk als een boek je zo kan raken en in spanning kan laten zitten. Ik hou ervan!

Bren

Eerder verschenen op Perfecte Buren.