Ridder Roa en de boze tovenaar

Zaterdag, 13 november, 2021

Geschreven door: Pim Lammers, Natascha Stenvert
Artikel door: Denise de Groot

Wanneer liefdesverdriet uit de hand loopt 

[Recensie] Als kind was ik zelf dol op verhalen over ridders, tovenaars en prinsessen. Als leerkracht van groep 3 wil ik deze verhalen graag voorlezen, maar af en toe zijn ze wel een tikje ouderwets. Uitgeverij Zwijsen verandert dit met de serie over Prinses Roa. Dit is een modern sprookje dat kinderen van ongeveer 8 tot 10 jaar oud zelf kunnen lezen.  

In het woud woont een boze heks die alle ridders in varkens verandert. Nu is er geen ridder meer die dat probleem op kan lossen. Gelukkig weet Prinses Roa wel raad. Zij wil wel ridder worden.  

Meteen ontstaat er een discussie in het boek die je ook met kinderen kunt voeren. Kan een prinses wel of geen ridder worden? Gelukkig voor Prinses Roa, en alle varkens mag het deze keer wel. Ze gaat het woud in op zoek naar de heks.  

Spanning en avontuur staan centraal in dit boek en dat wordt gecombineerd met een beetje humor. Zo blijft de heks helemaal geen boze heks te zijn maar een lieve tovenaar met liefdesverdriet. Ridder Roa besluit de tovenaar te helpen door een liefdesapp te maken. De tovenaar beleeft hierdoor allemaal grappige dates. 

Boekenkrant

Er zitten veel verwijzingen in dit boek naar het eerste deel dat verschenen is in deze serie: Ridder Roa en de gevaarlijke draak. In principe kun je dit deel losstaand lezen, maar soms vond ik de verwijzingen wel wat verwarrend en dan is het leuker om toch eerst deel 1 te lezen.  

In dit verhaal wordt een sprookje modern gemaakt door er eigentijdse verwijzingen aan toe te voegen. Zo is er een verwijzing naar de bekende dating-app Tinder en wordt er een parodie gezongen op drank en drugs van Lil Kleine. Hierdoor gaan kinderen veel plezier beleven aan het lezen van dit boek.  

Dit boek is geschreven door Pim Lammers, die sprookjes een beetje saai vond en daarom dit moderne sprookje schreef. Hij is auteur en schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen.  

De illustraties zijn gemaakt door Natascha Stenvert. Ze heeft gestudeerd aan de kunstacademie en won de illustratie wedstrijd van Uitgeverij Lemniscaat.  

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub Van Alles

Boeken van deze Auteur: