Ripper

Vrijdag, 2 november, 2018

Geschreven door: Allende Isabel
Artikel door: Agnes Eikema

Wanneer een spel toch echt blijkt!

[Recensie]Isabel Allende is een wereldberoemd schrijfster en vooral bekend om haar grote liefdesromans en historische romans waarbij de verhalen zich voornamelijk in Zuid-Amerika afspelen. Verrast was ik dan ook toen ik hoorde dat Allende haar allereerste thriller heeft geschreven; Ripper.

Ripper

Indiana Jackson is een eigenzinnige alleenstaande moeder in San Francisco. Ze heeft een eigen praktijk waar ze onder andere aroma therapieën, massages en reiki behandelingen aanbiedt. Indiana is een sociale vrouw en wil ieder hulpbehoevend wezen om zich heen helpen. Naast haar zachte karakter is Indiana een vreselijk knappe vrouw om te zien en aan aandacht komt ze niet tekort. Er zijn twee mannen in haar leven, kunstliefhebber Alan Keller en ex-marinier en beschadigd oorlogsveteraan Ryan Miller. Hoewel ze met alleen Alan Keller al jaren een liefdesaffaire heeft, kan er over een relatie niet gesproken worden. Ingewikkeld, eigenlijk net als de rest van haar familie.

Haar jonge dochter is minder geïnteresseerd in spiritualiteit en heeft meer gemeen met  haar vader, inspecteur bij afdeling Moordzaken. Het is dan ook een grote hobby van haar om online het Ripper-spel te spelen. Een spel waarbij uiteenlopende deelnemers oude moordzaken proberen op te lossen. Haar grootvader Blake, die in het spel de rol van slaaf aanneemt, voert al haar opdrachten klakkeloos uit. Wanneer ze hun aandacht verleggen van het verleden naar het heden, komt het spel én de moordenaar akelig dichtbij.

Ons Amsterdam

Web vol personages

Hoewel Indiana de sleutelfiguur in deze eerste thriller van Allende is, wordt er aan alle personages in dit boek evenveel aandacht besteed. Het is een web van personages, excentriek en uiteenlopend. Doordat er in het boek meer aandacht geschonken wordt aan de personages op de prachtige, beschrijvende manier die we van Allende gewend zijn, kon ik maar moeilijk in het verhaal komen. Het Ripper-spel lijkt in het begin nog bijzaak, maar neemt naarmate het verhaal vordert steeds meer een grotere rol in. Daardoor is de spanning in het grootste gedeelte van het verhaal nog ver te zoeken en ik kan mij voorstellen dat er thriller liefhebbers zijn die dit boek aan de kant hebben geschoven.

Spanning

Door de wirwar van excentrieke personages en hun gedragingen waarin alles mogelijk is, zoals bijvoorbeeld het klakkeloos doorspelen van vertrouwelijke informatie aan de Ripper-spelers en/of familieleden, vond ik het lastig om het verhaal in realiteit te kunnen plaatsen. De moorden gaan pas halverwege het boek steeds meer een grotere rol vervullen van het verhaal. Dit is in het begin nog als los zand; ongrijpbaar waardoor je af en toe even de draad kwijt bent. Wie was nu wie?

Het plot daarentegen heeft meer weg van een thriller, het is erg jammer dat Allende deze spanning niet heeft weten te doseren, maar pas op tweederde van het boek tot uiting heeft laten komen.

Al met al een goed boek met een prachtige schrijfstijl die de personages meer kleur geven en tot leven laat komen, maar ik mis enkele essentiële aspecten die het boek voor mij een goede thriller zouden maken.

Eerder verschenen op Boekenz


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Ripper

  1. Ben altijd een grote fan geweest van Isabel Allende. Het zijn altijd heel diepgaande boeken, die ook altijd een goed beeld geven van de politieke situatie waarin de verhalen zich afspelen. Doch dit boek “Ripper” heeft me totaal niet weten te boeien.Het is een uitgesponnen verhaal, en totaal niet interessant op geen enkel vlak.
    Nee ik denk dat Allende beter bij haar eigen stijl blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur: