‘Roadtrip’

Vrijdag, 20 mei, 2022

Geschreven door: Suzanne Vermeer
Artikel door: Lisanne Ortsen

Een thriller met een duidelijk statement

[Recensie] Al vanaf dat het eerste boek van Suzanne Vermeer verscheen, ben ik een groot fan van haar zomer- en winterthrillers. Roadtrip is het eerste zomerboek van Vermeer dat zich afspeelt in de Verenigde Staten.

Na jaren hard te hebben gewerkt komt dan eindelijk Paula en Theo’s langgekoesterde wens uit: een rondreis langs de Amerikaanse westkust. De reis begint in Las Vegas waar ze de tijd van hun leven hebben. Ze huren een camper en zijn van plan alle toeristische trekjes in de omgeving te bezoeken.

Tot een oude bekende van Paula roet in het eten gooit en haar waarschuwt voor het gevaar dat op de loer ligt. Om de vakantie leuk te houden, negeert ze het hele verhaal en probeert er nog iets van te maken. Maar wie niet horen wil..

“Als je jezelf al niet blijkt te kennen, hoe kun je dan weten hoe een ander in elkaar zit?”

Kookboeken Nieuws

Voor wie op zoek is naar een echte zomerthriller, dan past dit boek precies in deze categorie. Vermeer weet de omgeving duidelijk neer te zetten en neemt je o.a. mee naar de Grand Canyon en Death Valley. Je voelt als het ware de broeierige sfeer en een lekker koud drankje erbij is zeker niet verkeerd. De schrijfstijl is eigenlijk zoals we altijd van haar gewend zijn: makkelijk, vlotjes en verslavend.

De spanning bouwt zich langzaam op tot een niet verrassend einde. Maar bij boeken zoals deze is dat totaal niet erg omdat je zo geniet van het gehele verhaal an sich. Het perspectief wordt beschreven vanuit twee personen hetgeen voor een fijne dynamiek zorgt.

Het boek heeft ook een thema – een groot issue dat zich al sinds mensenheugenis afspeelt – maar voornamelijk de gemoederen in Amerika bezighoudt sinds de dood van George Floyd in 2020. Die onmacht weet Vermeer goed te beschrijven en laat je inzien dat de internationale beweging van Black Lives Matter ergens voor staat en niet te negeren is.

Het verhaal van Paula en Theo gaat verder in Koraalrif, het tweede deel dat in juli verschijnt. Dus de lezer wordt verrast met een prettige cliffhanger. Gelukkig hoeven we daar niet al te lang op te wachten. Ik heb in ieder geval genoten van dit eerste deel en vind het zeker een aanrader.


Eerder verschenen op Perfecte Buren