"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Roger Federer: portret van een tennisgod

Zaterdag, 31 december, 2016

Geschreven door: Frank Van de Winkel
Artikel door: Ger Leppers

17 grandslamoverwinningen en veel meer

[Signalering] Onlangs verscheen de biografie Roger Federer: portret van een tennisgod van Frank Van de Winkel. De Vlaamse schrijver en Zwitserland-reiziger Van de Winkel heeft naar eigen zeggen “als eerste de grondslagen van Roger Federers persoonlijkheid ontsluierd”.

Volgens Van de Winkel is Federer “een rasechte Zwitser, die vernieuwing aan traditie paart”. Het is alleen wel jammer dat Van de Winkel Federer zelf nooit heeft gesproken. Alle kennis die hij vergaarde voor het schrijven van zijn boek, haalde hij uit interviews die de tennisser de afgelopen jaren gaf in de diverse media. Volgens Van de Winkel is dat een juiste aanpak, omdat hij zo van een afstand objectief kan oordelen over het leven en de prestaties van de Zwitserse tennisster. Het levert in ieder geval een informatief en vlot geschreven verhaal op. En dat is een prestatie op zich, want ondanks dat Federer een buitengewoon groot sportman is, is hij boven alles ongelooflijk saai. Dat kan ook bijna niet anders als je leven vooral uit trainen, reizen en slapen bestaat.

Goed, Federer sloeg in zijn pupillenjaren wel eens uit pure woede een tennisracket op de baan aan gruzelementen, maar dat is dan ook wel het spannendste wat er uit zijn persoonlijk leven te melden valt. Hij is een brave huisman, vader van vier kinderen en al jaren getrouwd met dezelfde vrouw. Over het leven van Federer als topsportman, valt uiteraard wel het een en ander te schrijven.

Van de Winkel: “Zijn fluwelen baltoets en elegante sprookjestennis doen al bijna twintig jaar pijn aan de ogen. In het enkelspel behaalde hij zeventien grandslamoverwinningen waarbij zeven keer Wimbledon. Niemand voerde de wereldranglijst langer aan en heeft zo’n uitpuilende trofeeënkast. Redelijk wat kenners noemen hem de beste aller tijden.” En zo is dat. Wellicht gaat hij na het beëindigen van zijn tenniscarrière nog eens spannende avonturen beleven. Dan kan Van de Winkel weer aan de slag.

Eerder verschenen op http://sportgeschiedenis.nl/

Boekenkrant

Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.