"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Rotterdam

Zaterdag, 16 mei, 2020

Geschreven door: Georgien Overwater
Artikel door: Rita Pontororing

Ronddwalen in Rotterdam

[Recensie] Vertellen over een grote stad, informeren over de geschiedenis van Rotterdam in het gelijknamige boek Rotterdam. Dat doet Georgien Overwater, en wat is het een mooi boek. Dat komt mede door haar prachtige illustraties, urban sketches.

Urban sketching wordt wereldwijd beoefend. Tekenen op locatie, tekenen wat je ziet door directe observaties op de plek die je bezoekt. Vaak zijn het gebouwen, straten met mensen. De tekening vertelt het verhaal van de omgeving.

Het lijkt er op dat Overwater deze manier van observeren, je omgeving in beeld zetten, in Rotterdam toepast. Het geeft de illustraties de sfeer van er bij willen zijn. Mooie kleurrijke schetsen. Een genot om naar te kijken, vrolijke, van interessante plekken in deze havenstad.

De illustraties van het verhaal over Rotterdam heeft Overwater ook gekoppeld aan een stukje geschiedenis van de stad. De verkenning dwars door Rotterdam gaat langs gebouwen en specifieke plekken.

Boekenkrant

Om te beginnen de haven van Rotterdam op de cover als een uitnodiging om kennis te maken met deze levendige havenstad. De Erasmusbrug op de achtergrond. Leuk om het boek open te slaan en de brug te linken aan Erasmus zelf die er staat afgebeeld. In het boek komen we hem weer tegen, Overwater vertelt iets meer over hem. Kinderen kennen misschien een enkel figuur die afgebeeld staat maar het educatief tintje dat dit boek meegeeft, gebiedt ons enigszins om enkele figuren na te lopen en er wat bij te vertellen.

Piet Hein, die kennen we van het “Piet Heinlied”. Misschien met een ouder kind praten over de rol van held of omstreden in de geschiedenis? Verderop in het boek staat de “held” genoemd als “rover.”

Voor voetballiefhebbers misschien aandacht voor Willem van Hanegem. Lee Towers, die elk jaar bovenin een kraan de marathonlopers toezingt. En natuurlijk de burgemeester aanwijzen. Ook Loes Luca is leuk om te noemen en uit leggen wat een comédienne is. Neelie Kroes als Eurocommisaris. Alle figuren zijn de moeite waard om over te vertellen. Het maakt Rotterdam ook over mensen gaat die een rol hebben gespeeld in de sstad.

Naast de bladzijde met diverse bekende Rotterdammers  zien we een aantal gebouwen afgebeeld. Beschouw deze illustraties als kijkplaatjes daar zijn ze heel geschikt voor.

Verder door het boek bladerend komen we nog meer urban sketches tegen, schetsen van locaties die Overwater is tegengekomen of speciaal heeft uitgezocht. Mooie, interessante plekken vastleggen en daar wat over vertellen dat is haar goed gelukt. Tegelijkertijd op elke bladzijde een stukje geschiedenis van Rotterdam of leuke weetjes. Geschiedenisboeken zullen misschien niet zoveel kinderen bekoren maar Overwater neemt je mee door Rotterdam en daar koppelt ze geschiedenis aan vast, een leuker geschiedenisboek is er niet. De geschiedenis van Blijdorp bijvoorbeeld is heel verrassend om te lezen, het bombardement in 1940 stipt Overmars even aan. “De bevrijding gaf de Rotterdammers nieuw elan. Ze koesterden wat bleef staan en bouwden er een nieuwe stad omheen.”

Inspirerend om een stad vanuit dat gezichtspunt te bekijken. En leuk om met dit boek al die nieuwe en oude plekken in de stad op te zoeken. Zeker weten dat Rotterdam iets bekends krijgt na het lezen, het samen lezen van dit boek.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: