Routiq Fietsrouteboek Nederland

Zaterdag, 3 juli, 2021

Geschreven door: Diverse Auteurs
Artikel door: Evert van der Veen

300 populairste fietsroutes

[Recensie] We kennen allemaal de knooppunten voor fietsers aan de hand waarvan je zelf je route kunt samenstellen. Eerder besprak ik hier al Fietsatlas Nederland die een prachtig geactualiseerd overzicht biedt van alle knooppunten in ons land.

Voor wie het lastig vindt om zelf een route uit te zetten, biedt het Routiq Fietsrouteboek Nederland uitkomst. Verspreid over alle provincies zijn er maar liefst 300 populairste fietsroutes uitgezet waarbij Overijssel, Gelderland en Limburg wat meer dan andere provincies met routes zijn bedeeld.

Het boek is op handig formaat uitgegeven in een spiraalband waardoor het goed openvalt. Het richt zich op toeristen en is daarom 3-talig maar toch ook weer niet helemaal consequent want de titels van de routes en de bijschriften zijn alleen in het Nederlands maar dat is voor ‘ons’ niet erg. Ook is er een QR code.

De lay-out is buitengewoon helder: omdat het bereik van een route beperkter is, kan het kaartje op grotere schaal worden afgebeeld. Dit komt de leesbaarheid en het gebruiksgemak zeer ten goede. Bij iedere route staan afstand, fietstijd en het aantal te verbranden calorieën afgebeeld.

Archeologie Magazine

Mooi dat er is gekozen voor autoluwe wegen en fietspaden. Ook zijn er mogelijkheden aangegeven om een route in te korten of uit te breiden. De lengte varieert van ongeveer 20 tot ruim 60 kilometer, dat staat voor ruim een uur tot vier uur. Prima te doen dus voor de gemiddelde fietser, zeker degenen met een e-bike draaien daar hun hand niet voor om.

Horeca en bezienswaardigheden worden ook vermeld, evenals het startpunt, een parkeerplaats, VVV kantoor en overnachtingsmogelijkheden.

Al met al is Routiq Fietsrouteboek Nederland een mooie aanwinst voor de vele liefhebbers van fietsen. Nu de komende zomervakantie zich meer dan anders in eigen land zal afspelen, komt dit boek goed van pas!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles