Routiq Wandelatlas

Zaterdag, 29 mei, 2021

Geschreven door: Diverse Auteurs
Artikel door: Evert van der Veen

Op verkenning in onze nationale parken

[Recensie] In deze bijzondere tijd waarin veel níet mogelijk of toegankelijk is, hebben veel mensen ontdekt wat wél kan: wandelen! Veel mensen trekken er zo op uit en ervaren hoe goed het is om je op deze manier onderweg te zijn en de omgeving te ontdekken. Het aantal wandelaars is dan ook duidelijk toegenomen en hopelijk blijft dat zo.

Nederland kent 21 nationale parken die allemaal voor publiek toegankelijk zijn. In deze ‘Wandelatlas’ zijn al die routes handig gebundeld. Het is een royale uitgave geworden in een handige spiraal evenals de Fietsatlas Nederland. Het formaat is wel wat groter dan de Fietsatlas Nederland en dat is thuis wel prettig maar of dat onderweg ook zo is, zal moeten blijken. Ik kan me voorstellen dat een iets handzamer formaat als dat van de ‘Fietsatlas Nederland’ gemakkelijker is mee te nemen en eerder in een rugtas(je) past.

Dat neemt niet weg dat het een goed idee om de schoonheid van onze 21 nationale parken in één uitgave toegankelijk te maken. Dit boek bevat meer dan 1000 routes, dus de enthousiaste wandelaar kan wel even vooruit! Het boek is gericht op de internationale toerist en daarom ook in het Engels, Duits en Frans.

Ieder park wordt kort ingeleid en via een QR-code zijn de routes voor de moderne toerist ook toegankelijk. De uitgebreide legenda wijst de weg in alles wat op de kaarten voorkomt, voor zover de tekens niet voor zichzelf spreken. De schaal van de kaarten heb ik niet kunnen vinden maar deze lijkt wat gedetailleerder dan de fietskaarten.

Wordt Vervolgd

Sommige nationale parken komen zeer uitgebreid aan de orde: Oosterschelde, Weerribben-Wieden, Utrechtse Heuvelrug en De Biesbosch.

Voor wie het dit jaar dichtbij zoekt in de vakantie is dit een waardevol en stimulerend boek om de gevarieerde schoonheid van ons eigen land te ontdekken!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles