Samenwerken voor gevorderden

Dinsdag, 15 november, 2022

Geschreven door: Anemmieke Figee, Leonie van Rijn
Artikel door: Hanneke van de Water

[Recensie] Een tweetal psychologen c.q. coaches die hun krachten bundelen en hun kennis verdubbelen. Dat moet haast wel iets moois opleveren. Dat deed het eerder en dat doet het nu weer.

Annemieke Figee en Leonie van Rijn schreven namelijk opnieuw samen een boek. Ze blijven in de buurt van hun eerdere boeken Groepsdruk en Ongeschreven regels, maar sloegen dit keer wel een boeiende zijweg in. Samenwerken voor gevorderden gaat nog wat verder. Ja, inderdaad, zoals de titel al doet vermoeden, en verdiept.

Ook in dit boek larderen ze alle informatie en hun keur aan kennis weer met herkenbare praktijkvoorbeelden. Dit duo ziet kans hun lezers bij herhaling te laten denken: ja natuurlijk, dat had ik zelf kunnen bedenken. En daar ligt meteen hun grote kracht. We hádden het wellicht zelf kunnen bedenken, maar … deden het niet.

“Soms zijn groepsnormen zo sterk dat het voelt alsof jij er als eenling geen invloed op hebt. Zolang die groepsnormen zorgen voor prachtige prestaties is dat geen probleem. Dan is zowel de persoonlijke als de groepseuforie groot. Maar je voelt je machteloos als die normen leiden tot matige prestaties. Op die momenten kan het voelen alsof je maar één radertje bent in die groep. Hoe hard je ook trekt, er verandert weinig!”

Het Weer Magazine

In Samenwerken voor gevorderden geven Figee en Van Rijn talloze praktische tips om de samenwerking tussen collega’s duurzaam te versterken. Wanneer je met elkaar de tips van het schrijversduo in de praktijk brengt, zal de samenwerking naar een hoger level worden getild én het zal ook nog eens minder energie kosten!

Dat laatste is overigens een belangrijk issue in het boek. Wie wil tenslotte niet méér bereiken en daar minder energie in hoeven steken?

“Samenwerken voor gevorderden is …. De arena in, plat op je bek gaan en jezelf nog steeds evenveel waarderen.”

Wie van de twee de belangrijkste stempel drukt op de schrijfstijl en presentatie, weet ik niet. Wat ik wél weet is dat het boek bijzonder prettig wegleest. Het is geschreven in een fijne toegankelijke schrijfstijl en ook de praktijkvoorbeelden worden op dergelijke wijze gepresenteerd. Dat maakt dat Samenwerken voor gevorderden omarmt zal worden door een veel groter publiek dan wanneer het in het vat gegoten was van een droog managementboek (nee, zo zijn ze lang niet allemaal!) met hoogdravende taal. Juist toegankelijk koppen als ‘Blijf eens van mijn stoelpoten af’, doen je toch bij voorbaat grijnzen?

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi