Sant ’Anna

Zaterdag, 28 mei, 2022

Geschreven door: Jerrad Hoff
Artikel door: Paula van Mourik

Een geheim, een liefde en een leven

[Recensie] Hoofdpersoon in Sant’Anna is Chiara Arrighetti. Haar verhaal begint op 12 augustus 1944, de dag waarop het oude leven van de toen 11-jarige Chiara eindigde en haar nieuwe leven begon. In de jaren die volgen, blijkt dat Chiara een bijzondere  gave bezit en weet ze het te schoppen tot één van de grootste en rijkste mode-ontwerpsters . Wanneer Chiara 61 jaar is, vindt ze dat het moment is aangebroken om de wereld te laten weten wat er die dag in augustus 1944 heeft plaatsgevonden. Ze vraagt  journaliste Francesca om haar hartverscheurende levensverhaal aan het papier toe te vertrouwen.  Wat volgt is een verhaal  zo mooi, dat je het niet meer kan wegleggen.

Ik ben groot fan van de romans van de Nederlandse auteur Jerrad Hoff. Die zijn stuk voor stuk pareltjes. Prachtig geschreven verhalen waarin je wordt meegezogen. Sant’ Anna is ook zo’n verhaal. Het speelt zich af in het mooie Italië. Door de beeldende en gedetailleerde manier van schrijven is het niet moeilijk om je een voorstelling te maken van de prachtige omgeving waarin het leven van Chiara zich afspeelt. Je voelt de warme Italiaanse zon, je ruikt de bloemen en je geniet van het koele water van het Lago di Como.

Hoe verschrikkelijk die dag in augustus 1944 ook was, het domineert het verhaal niet. Sant’Anna vertelt vooral het leven van een mooie Italiaanse vrouw die als eenvoudig meisje een groot imperium weet op te bouwen, de man van haar dromen ontmoet en diepgaande vriendschappen voor het leven sluit.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in 1994. Er wordt vaak teruggegaan in de tijd, te beginnen in 1954 als Chiara 19 jaar is. Aan het begin van elk hoofdstuk wordt de datum aangegeven waarin het verhaal zich op dat moment afspeelt. Het verspringen in de tijd is dan ook heel goed te volgen.

Ons Amsterdam

Ik heb ontzettende genoten van Sant’Anna.  De auteur bezit de gave om zijn vrouwelijke hoofdpersonages tot leven te wekken. Ik werd daardoor helemaal meegezogen in het leven van Chiara en waande mij in La Bella Italia. Over Sant’Anna kan ik niet anders concluderen dan dat het een heerlijke zomerse roman is die in je hoofd en hart gaat zitten.

Eerder verschenen op Hebban

Boeken van deze Auteur:

Een leven lang

Zon van de nacht

Een leven geleden