"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Schaap in de ruimte

Zaterdag, 20 augustus, 2022

Geschreven door: Gary Northfield
Artikel door: Rita Pontororing

En dat overkomt hem zomaar

[Recensie] Het tweede deel van dit grappige stripboek over een onhandig, wat sullig schaap dat telkens in onmogelijke en vooral hilarische situaties belandt.

Het boek is opgedeeld in zestien korte verhalen in stripvorm. De tekst per plaatje is betrekkelijk kort, goed te lezen voor jonge lezers. En wat belangrijk is, heel grappig.

Heel jammer is het gebruik van een klein lettertype. Te begrijpen, een groter lettertype maakt het boek dikker. Maar het gaat wel ten koste van de leesbaarheid voor de lezertjes. Wel fijn dat er ook illustraties bij staan zonder tekst.

In elk geval zijn de situaties waar Derek in terecht komt helemaal te gek. Zelfs een soort kerstverhaal komt er voor in dit tweede deel Schaap in de ruimte. Derek het schaap mag de teugels vasthouden van Rudolf het rendier. Rudolf had even geen zin om de slee voort te trekken en zag er wel wat in om Derek dat te laten doe. Oh, oh, Derek vliegt opeens de lucht in, nu hij op de plaats staat van Rudolf. Natuurlijk is hij bang maar daar is vriendinnetje Ceciel die opeens naast hem vliegt. Zij vertelt hem wat hij moet doen en dat loopt ietwat ongelukkig af.

Nog een verhaal in kerstsfeer waar de Kerstman een rol in speelt. Vriend Lenny en Derek willen een schoorsteen want cadeautjes worden door de schoorsteen bezorgd. En wat als je geen schoorsteen hebt? Dan ga je in de koeienschuur de schoorsteen afhakken om die bij jou te plaatsen. Hoe dat afloopt?

De andere verhalen zijn niet “kerstachtig”. Wel net zo leuk en voor al de strips geldt allemaal onmogelijke situaties. Dit maakt dat er van alles kan en er allerlei gekke dingen kunnen gebeuren. De titel Schaap in de ruimte suggereert misschien dat de verhalen zich in de ruimte afspelen. Dat is niet zo. Behalve het verhaal waar Derek door de lucht vliegt, spelen de rest van de verhalen zich niet af in de lucht of in de ruimte.

In deel 2 zijn er een paar plaatjes meer per bladzijde. De plaatjes in deel 1 zijn daarentegen minder en keurig in rijtjes van drie verdeeld op één pagina. Het maakt de bladzijde rustiger en komt ten goede aan de leesbaarheid voor de doelgroep.

Schrijver en illustrator Gary Northfield is ook auteur van Julius Zebra. Dat is te zien aan de sticker die op het boek geplakt is. Net als de onmogelijke situaties die Northfield vertelt, zo zijn ook zijn tekeningen. Kolderiek en alles is mogelijk.

Schaap in de ruimte is een leuk stripboek met grappige en hele gekke korte verhalen waarbij het lettertype wel groter had gemogen. De layout per bladzijde zou eigenlijk hetzelfde moeten zijn als in deel een. Minder stripplaatjes en een rustige opbouw van de plaatjes.



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Pf

Boeken van deze Auteur:

Schaap in de ruimte

Julius Zebra Gigagrappig moppenboek