Schaduwdag

Zaterdag, 3 juli, 2021

Geschreven door: Noortje Brink
Artikel door: Liliën LP

Ervaren auteur kan beter dan dit afgeraffelde gruwelverhaal

[Recensie] Naomi is zeventien als ze halsoverkop en in het diepste geheim haar leven en vrienden in Zierikzee achter zich laat om een nieuw anoniem leven op te bouwen in Amsterdam. Nu vijftien jaar later heeft ze een carrière, haar kat Grover en een leuke vriend. Maar toch is ze nog steeds bang. Ze durft geen vrienden te maken en haar relatie met Tim is van haar kant uit na een jaar nog steeds oppervlakkig. 

Op hun eenjarig jubileum besluit Tim Naomi een korte stedentrip cadeau te doen: een lang weekend Zeeland en met name naar Zierikzee. Hij wil graag zien waar Naomi vandaan komt. Lief van Tim maar aan de andere kant zijn er genoeg aanwijzingen dat Naomi haar afkomst en haar herinneringen wil vergeten. Naomi twijfelt nog, maar ze wil Tim geen pijn doen en besluit mee te gaan. Al binnen enkele tellen wordt Naomi herkend door een oud schoolvriendinnetje. 

Niet veel later achterhaalt het verleden Naomi. Vanaf dan hebben zij en Tim niets meer te zeggen over hun eigen leven, dat wel eens veel korter kon worden dan gedacht.

Brink weet weer een spannend verhaal neer te zetten. Maar doordat het verhaal in 102 pagina’s gepropt moest worden, gebeurt er teveel in te weinig tijd. De spanning wordt daardoor tet haastig opgebouwd. Het is de ene explosie na de andere. Sommige verhalen kunnen dit hebben, maar Naomi’s verhaal verdient tijd en aandacht. De gruwelijkheden en martelingen hadden breeduit uitgemeten mogen worden, zodat je je nagels tot op het bot kon afkluiven. Brink kan meer. 

Boekenkrant

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur: