Schiermannenoog

Zaterdag, 30 december, 2017

Geschreven door: Marloes Barnhoorn
Artikel door: Roeland Dobbelaer

Stoere mannen op leeftijd

[Signalering] Schiermannenoog is een heerlijk boek. Mooi uitgegeven, robuust, hard kaft, verzorgde fotografie, een dik houthoudend papier, bijzondere vormgeving en als kers op de taart maar liefst drie leeslinten in de kleuren van de Nederlandse vlag. Geen millimeter in dit boek is aan het toeval overgelaten. Heel fijn. En dan heb je nog niets gelezen. De dames Marloes Barnhoorn (fotografie) en Bern(adette) Veenhof (tekst) doen verslag van hun ontmoetingen met twintig mannen op leeftijd én met karakter woonachtig op ons noordelijkst bewoonde Waddeneiland, Schiermonnikoog.

De meeste van de mannen, ze zijn tussen de zestig en halverwege de negentig jaar oud, zijn verwoede verzamelaars. Hun huisjes zitten tjokvol met hun verzamelingen: of natuurschatten, schelpen en opgezette vogels, of schatten door de mensen gemaakt die ze met jutten langs de stranden van Schier vinden of gewoon kopen op rommelmarkten. De een heeft een kost vol met kleine fototoestellen, de ander verzameld scheepsapparatuur. Bij de een geordende en gedocumenteerd, bij de ander chaotisch weggestouwd in kasten. De mannen zijn allemaal doeners, ze hebben een werkplaats in een schuurtje, maken dingen, repareren dingen. Op een eiland is het lastig leven als je twee linkerhanden hebt, winkels zijn er weinig en je moet zelf aan de bak. Het zijn mooie mannen, eenvoudig, veel van de wereld gezien en nu prutsend met hun hobby’s wachten op het einde. Maar zo ervaren ze het niet. Eenzaam zijn ze niet, ook al is de gemeenschap op Schier klein, ze vermaken zich wel en kijken met vreugde terug op hun lange levens.

Maar hoe moet het met die volgestouwde huisjes als ze er niet meer zijn, vraag je je af als je Schiermannenoog leest. Niet alle mannen hebben kinderen en bij sommige wonen de kinderen ver weg, op het vaste land. Maar over de toekomst maken de Schiermannen zich geen zorgen. Dat lost zich straks wel op. En tot die tijd is goed toeven op Schier, hier is alles wat je nodig hebt. Of zoals Foppe Hoekstra (70) het verwoord: “Waarom moet je naar de wal toe? Dat heb ik tenminste niet. Je kun hier toch alles krijgen!”

Schiermannenoog is onderdeel van het project Markante mannen op Schiermonnikoog, verder bestaande uit een website en een tentoonstelling (najaar 2016). Meer info: www.schiermannenoog.nl

Boekenkrant

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Schiermannenoog

  1. Beste Roeland,

    Ik kom net deze recensie tegen. Wat mooi….
    Inmiddels zij alweer 6 mannen uit het boek overleden. Elke keer publiceren we iets in de dorpsbode van Schiermonnikoog. Een tekstje, 1 of 2 foto’s en een tegelwijsheid van henzelf (gemaakt voor een tentoonstelling).
    Even twee dingen: het zijn 4 leeslintjes ( ook een groene) dus in de kleuren van de Friese Vlag! Inmiddels heb ik een nieuw boek gemaakt. Ik verzorgde de illustraties voor het kinderboek ‘De toch niet zo eenzame tocht van Torre’. Misschien ook interessant voor de leesclub van alles? Hartelijke groet, Bern

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.