Schottland

Zaterdag, 17 april, 2021

Geschreven door: Ferry Böhme
Artikel door: Evert van der Veen

Ruige natuur

[Recensie] Dit schitterende fotoboek over Schotland heeft een prachtig motto van Robert Burns (18e eeuw):

          Wherever I wander,
          wherever I rove,
          the hills of the Highlands
          for ever I love.

Schotland spreekt tot onze verbeelding: land van onbedorven natuur dat altijd groen is door de vele regen, gehuld in de stilte waarin je als bezoeker op vele plekken weldadig alleen bent. Het land is gevormd door het weer en de geologie en Ferry Böhme ziet het als zijn opdracht om de schoonheid van Schotland te bewaren. Hij wil mensen met zijn fotografie daarvan bewust maken.

Naast de bekende plekken waar je niet omheen kunt en wilt, zijn het met name de onbekende plekken die in dit boek aandacht krijgen. De indeling is helder: laaglanden, hooglanden, uiterste noorden, eilanden. Ieder deel wordt door een korte tekst ingeleid. Bij de foto’s zijn er ook regelmatig tips voor bezoekers, voorzien van beknopte maar interessante achtergrondinformatie. Zo zijn de hooglanden dun bevolkt omdat de mensen hier aan het eind van de 18e en in de 19e eeuw uit economische motieven uit hun dorpen werden verdreven.

Wordt Vervolgd

In feite zijn alle foto’s bijzonder de moeite waard; de belichting is vaak erg sfeervol en de verschillende jaargetijden komen zo prachtig tot hun recht. Een aantal foto’s springt er misschien toch een beetje bovenuit:

  • Zonsopgang boven Seacliff Beach; de kleuren ronduit fantastisch.
  • Bow Fiddle Rock is fotogeniek en 700 miljoen jaar geleden ontstaan uit de eerste meercellige organismen.
  • Kastelen spreken altijd tot onze verbeelding en de ruïne van Keiss Castle aan de noordoostkust, Advreck Caste op het schiereiland Lock Assynt in het uiterste noordwesten voldoen daar ruimschoots aan.

Verder zijn er vele fraaie details van dieren en vogels. De auteur uit zijn zorg over de te grote populatie herten en het feit dat 25% van het land voor de jacht is bestemd terwijl slechts 1,5% als National Nature Reserve is aangemerkt.

Voor mij nieuw is het feit dat Schotland een groot aantal eilanden en eilandjes heeft: maar liefst 800, waarvan er 130 bewoond zijn. Het zijn de Hebriden, Orkney en Shetland eilanden en zoals uit de foto’s blijkt, zijn ze de moeite van het bezoeken meer dan waard. We vinden er bijvoorbeeld een subtropisch aandoend strand met turkoise water en een kolonie met 100.000 broedparen van allerhande vogels, waarvan prachtige close-ups zijn opgenomen.

De begeleidende teksten zijn beknopt maar stimuleren de lezer om op bezoek te gaan. Het boek is Duitstalig en Ferry Böhme is dierenarts en natuurfotograaf en heeft een voorliefde voor Schotland. Hij is docent fotografie aan diverse academies in het zuiden van Duitsland en lid van een gezelschap voor natuurfotografie.

Dit boek is een aangename kennismaking met Schotland!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles