Seasons moestuin

Vrijdag, 18 maart, 2022

Geschreven door: Jessica Koomen
Artikel door: Joke Zwier

Moes tuinieren

[Recensie] Jessica Koomen is na haar studie aan het conservatorium begonnen met zangles en workshops geven, treedt regelmatig op met verschillende bandjes en schrijft liedjes. Daarnaast is Koomen een fervent moestuinier en geeft workshops en lezingen over duurzaam moestuinieren. Op haar lifestyleblog www.jessicakoomen.nl is van alles te lezen over gezonde recepten, duurzaamheid en moes tuinieren. Het geeft achtergrondinformatie over diverse onderwerpen uit Seasons moestuin en er kunnen vragen gesteld worden over moes tuinieren.

DIY
In Seasons moestuin komen liefhebberijen en passies samen op het gebied van foodie, recyclefan en moestuinierder. Er is veel te ontdekken over de manier van moestuinieren, koken, duurzaam leven en gezondheid. Met weinig middelen is door iedereen een moestuin aan te leggen waaraan veel plezier te beleven valt. Koomen geeft veel DIY (Do It Yourself) tips over het maken van bijvoorbeeld potgrondmix, zaaibakken, een kruidendroogplank of het maken van een recycle kweekkasje. Werden voorheen door mij mandarijnkistjes gebruikt voor het voorzaaien, nu is de schutting hergebruikt en verwerkt tot zaaibakken.
 width=Delen
Het boek is ingedeeld in zeven delen; de moestuin in Hierin wordt uitgebreid gesproken over soorten grond en hoe deze te verbeteren valt.

“Planten onttrekken niet alleen voedingsstoffen uit de bodem, maar geven ook voedingsstoffen terug.”

Verder wordt het maken van een plan en aanleggen van de moestuin, voorzaaien, zaaien en planten uitgelegd. En het bespreken van de verschillende soorten bemesting, wel of niet zelf te maken komt aan bod.

De keuken in
In dit gedeelte worden besparingstips gegeven om verspilling te voorkomen en komen benodigde keukenattributen aan de orde. Verder staan er keukentips in voor de plantaardige keuken, verschillende manieren om voedsel te conserveren, zoals drogen, wecken, fermenteren, steriliseren worden behandeld. De appelchips staan al op mijn verlanglijstje om te maken.

Moestuingewassen en recepten
Dit gedeelte is ingedeeld in drie rubrieken; bladgroenten en stengelgewassen, koolgewassen en knol- en wortelgewassen. Zaaien, planten, verzorgen, oogsten, wisselteelt en bewaren wordt per soort besproken. Afgewisseld met lekkere recepten en mooi kleurrijk fotowerk en af en toe een zwart-wit tekening van groenten, maken het lezen een lust voor het oog.

Vruchtgewassen
De vruchtgewassen worden ingedeeld per familiesoort; komkommerfamilie (komkommer, pompoen, courgette, augurk) en de nachtschadefamile (tomaat, paprika, peper). Bij de vruchtgewassen wordt ook de bestuiving en het winnen van zaad besproken. Het recept voor sambal zal moeten wachten tot de pepers klaar zijn in de tuin, maar de ‘geroosterde paprikasoep’ smaakte heerlijk en is niet moeilijk te maken door de duidelijke beschrijving.

Peulvruchten
Veel voorkomende peulvruchten zijn tuinbonen, erwten, sperziebonen, peultjes, linzen, lupine en pronkbonen. Per soort is ook nog weer een onderverdeling gemaakt en worden diverse tips gegeven. Peulvruchten worden niet alleen als groente geteeld, maar sommigen ook voor de sier vanwege de mooie bloeiwijze. De tuinbonenhummus en romige doperwtensoep worden hier gemaakt, zodra de bonen geoogst kunnen worden.

Kruiden
Verse kruiden zijn onmisbaar in de keuken en echte smaakmakers. Er is een indeling gemaakt in een- en tweejarige planten en vaste kruidenplanten. Lekkere recepten; sodabrood met tijm en rozemarijn, walnoottapenade met olijf en basilicum. Verder wordt het maken van kruidenazijn, kruidenboter en kruidenolie besproken.

Fruit
In dit hoofdstuk is een onderverdeling gemaakt in pit- en steenfruit, zacht fruit en aardbeien. Ook hier worden diverse tips gegeven over verzorging, planten, snoeien, vermeerderen en oogsten. Smoothiebowl met aardbeien, zoete aardappel en biet staat op de planning, zodra de bieten en aardbeien geoogst kunnen worden. En wat te denken van voor het najaar het peer-pompoenijs.

Achterin is een zaai- en oogstkalender en een register opgenomen.
 width=

Seasons moestuin is voorzien van fraai fotowerk, dat uitnodigt om het boek op te pakken en door te bladeren. Veel verschillende foto’s van gemaakte recepten, moestuingewassen en foto’s die landelijkheid uitstralen.

Geïnspireerd en uitgenodigd worden om lekker in de tuin en keuken aan de gang te gaan, wie wil dit nu niet. Ik waardeer Seasons moestuin met 4 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur: