Shame on you

Zaterdag, 29 oktober, 2022

Geschreven door: Margje Woodrow
Artikel door: Demi Stein

Inbraak op een vakantiepark

[Recensie] Er is natuurlijk niks leukers dan samen met je vrienden optrekken. Deze vriendengroep, Indy, Sharon, Jayden, Daan en Marlon, besloten om het samen relaxen wat spannender te gaan maken. Ze zijn op het idee gekomen om een vakantiepark in te sluipen, maar dit eindigt niet helemaal zoals ze verwacht hadden.

Het blijkt dat iemand de vriendengroep in de gaten houdt, maar ze hebben geen idee wie. Eerst denken ze dat het allemaal wel meevalt of dat het een grap is, maar hoe meer er gebeurd, hoe banger de tieners worden.

Een nieuwe pageturner van Woodrow
Margje Woodrow is een bekende Nederlandse jeugdthriller-schrijfster. Haar boeken zijn dun, het leest vlot en de spanning is om te snijden. Het is een auteur die eigenlijk onmisbaar is in de schoolbibliotheken, doordat haar boeken goed afgestemd zijn op de doelgroep. Ze heeft zelf jaren voor de klas gestaan en besloot na een tijd de schrijfpen weer op te pakken. 

Hoewel ik zelf nog niet eerder een boek van Woodrow las, smaakt dit zeker naar meer. Wat direct in de eerste paar hoofdstukken opvalt, is haar zeer prettige schrijfstijl. Ze is heel direct en dit zorgt ervoor dat je zintuigen geprikkeld worden om verder te gaan lezen. Het leest dan ook heel gemakkelijk weg, waardoor je door het boek heen vliegt.

Boekenkrant

De opbouw van het boek is daarnaast uitdagend. Je leert eerst de personages kennen: op een vlot tempo, maar op een duidelijke manier. Je weet als het ware heel snel alle school-roddels. De perspectieven wisselen elkaar af en alles is in korte hoofdstukken opgedeeld. 

Iedereen is verdacht
Daarna laat Woodrow je beetje bij beetje weten dat er iets niet pluis is, waardoor je graag verder wil lezen. Je wilt er immers achter komen wat er gaande is. Dit doet ze op een manier waardoor je het boek liever niet weglegt, wat natuurlijk positief is. Tijdens dit proces worden de personages nog wat levendiger en je begint zelf al met theorieën wie hier mogelijk achter zit.

Tot op het einde van het verhaal heb je eigenlijk geen idee wie de dader is. Door het gehele boek gedragen de personages zich allemaal wel verdacht en eigenlijk is elke theorie mogelijk. Normaliter vind ik dit iets positiefs, maar in dit geval ervaarde ik het als iets negatiefs. Het voelde te onduidelijk en het plot zelf is heel kort, waardoor het geheel onwerkelijk aanvoelt en bijna alsof dit niet bij het verhaal past. Het motief van de dader is enigszins ‘begrijpelijk’, maar je leest weinig over diegene waardoor het een beetje gek voelt. Dat is jammer, want van de rest van het verhaal heb ik zeker genoten. 

QR-codes
Een extraatje in dit boek wat nog benoemd moet worden zijn de QR-codes. Woodrow is een auteur die goed kijkt naar haar doelgroep en in die zin snap ik dat de QR-codes toegevoegd zijn. Het schept echter de verwachting dat dit meer duidelijkheid geeft of iets anders extra’s. Echter speelt de QR-code de tekst die op de betreffende bladzijde staat af in combinatie met een filmpje, die wat griezelige sferen heeft. Het filmpje laat echter verder ook niks extra’s zien, wat een teleurstelling is.

Shame on you is een kort boek met een spannende opbouw en het past zeker bij de jeugd, waarvoor het boek ook aan te raden is. Het plot is onverwachts, de dader blijft tot het einde onbekend, maar het plot is toch een tikkeltje teleurstellend. Desondanks is Woodrow een auteur waar ik vaker wat van wil lezen!

Eerder verschenen op op meerboekenblog.nl