"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Simeliberg

Zaterdag, 24 november, 2018

Geschreven door: Michael Fehr
Artikel door: Sandra Veltmaat-Herklots

Poëtische krimi

[Recensie] Simeliberg is geen standaard thriller, maar een poëtische krimi.  De titel verwijst naar een sprookje van Grimm, dat verder niets met het boek te maken heeft.

Waar het boek over gaat? Gemeentesecretaris Anatol Griese krijgt de opdracht om de oude boer Schwarz op te halen, een vereenzaamde zonderling die ervan verdacht wordt zijn vrouw te hebben vermoord. Schwarz woont op een afgelegen boerderij in Zwitserland en komt nogal verward over. Aan spanning geen gebrek: de lijkwagens rijden af en aan en net als in het sprookje van Grimm speelt ook een geldschat een belangrijke rol.

Anatol Griese is een Duits-Zwitser, die door de plaatselijke bevolking argwanend bekeken en door de betreffende instanties van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Een afspraakje bij een bevriende boerin vormt het begin van een kettingreactie, waarbij Griese zich steeds meer verslikt (en verstrikt) in zijn taak en de intrige zich ontrolt als een tragikomische film.

Bijzondere stijl

Boekenkrant

De auteur, Michael Fehr, vertelt veel en geeft daarnaast de lezer de ruimte om zijn fantasie te gebruiken. Al in de eerste regels zet hij de toon voor de rest van het boek: hij gebruikt vrijwel geen leestekens en de zinnen worden afgebroken, waardoor de tekst oogt als een gedicht:

Grijs
nat
bewolkt
Zwitsers weer
tamelijk afgelegen

Deze bijzonder stijl (een moedig besluit!) blijft zo in het hele boek. Niet prettig, omdat dit het boek niet heel leesbaar maakt. Naast dat Simeliberg in een bijzondere stijl is geschreven, wijkt ook de layout af. Deze opzet zorgt wel (eerlijk is eerlijk) voor een unieke ervaring. Het boek heeft een duistere, donkere sfeer, maar heeft vaart en is bij tijden spannend. Het is een thriller, maar ook weer niet.

Over de schrijver
Michael Fehr studeerde aan het Schweizerischen Literaturinstitut en het Y Institut der Hochschule der Künste. Hij noemt zichzelf verteller en woont in Bern. Hij publiceerde drie boeken. In 2014 won Fehr met een fragment uit Simeliberg de Kelag-Preis en de Preis der Automatischen Literaturkritik in Klagenfurt.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles