"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Sindbad de zeeman

De zeeman die elke keer weer op reis móest

[Recensie] In heldere en duidelijke taal heeft Tiny Fisscher de zeven reizen van Sindbad de Zeeman opnieuw bewerkt en vertaald. De zeven reizen, afkomstig uit de welbekende Sprookjes van duizend-en-één-nacht, staan vol met de meest bizarre avonturen die samenkomen in het boek Sindbad de Zeeman.

Sindbad de Zeeman vertelt elke avond aan zijn gasten over zijn reizen. Hij is zeven keer de zeeën over gegaan om te handelen als koopman en zijn eigen geld te verdienen. Elke keer verongelukt hij bijna op zee, wordt hij gered en weet hij op de een of andere manier weer rijkdom te vergaren. Al dat geld houdt hij niet voor zichzelf. Hij deelt het met zijn geliefde stad Bagdad, de armen en zijn gasten.

Tiny Fisscher is een zeer diverse kinderboekenschrijfster. Ze schrijft niet alleen over allerlei onderwerpen, maar ze heeft ook voor veel verschillende genres boeken geschreven. Van prentenboeken, 12+ romans tot en met hertaalde klassiekers als Oliver Twist en Romeo en Julia; het is allemaal terug te vinden in de bibliografie van Fisscher.

Aan Sindbad de Zeeman hebben maar liefst zeven illustratoren meegewerkt, dat is misschien wel het meest bijzondere aan dit boek. Linde Faas, Sophie Pluim, Pyhai, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Daan Remmerts de Vries en Thé Tjong-Khing hebben allemaal een reis gekregen. Bij elke reis zijn ongeveer vier illustraties terug te vinden. Het is mooi om te zien hoe iedere illustrator zijn of haar eigen invulling heeft gegeven aan het verhaal.

Hereditas Nexus

In Sindbad de Zeeman is een raamvertelling verwerkt. Sidi de Sjouwer zit voor een huis en rust wat uit. Hij heeft het zwaar en is arm, en zegt daarom een gedicht op wat hem te binnen schiet. De bewoner van het huis hoort het gedicht en nodigt hem uit om binnen te komen. De gastheer blijkt Sindbad te zijn, die elke dag Sidi en de andere gasten weer uitnodigt om te komen luisteren naar de verhalen over zijn reizen. De reizen zijn in een andere kleur letter weergegeven, waardoor het onderscheid tussen het ‘nu’ en de reizen goed zichtbaar is.

Alle reizen zijn in principe hetzelfde opgezet: Sindbad gaat op reis met een schip, er gebeurt iets met dat schip, Sindbad gaat bijna dood, maar overleeft het toch wel en komt dan allerlei enge, rare en bijzondere mensen, dieren en wezens tegen. Hij verlangt naar zijn Bagdad en keert weer terug met rijkdom. Maar dat hoort bij deze oude verhalen en het is een fijn herhalend onderdeel van de verhalen. De invulling ervan is namelijk elke keer weer compleet anders en zit vol avontuur met veel spannende elementen, waarbij bekende fabeltjes en verhalen werkelijkheid worden.

Net als de gasten ga je het na een aantal reizen een beetje dom vinden van Sindbad dat hij elke keer weer op reis gaat, ook al is hij de vorige keer maar net aan de dood ontsnapt. Sindbad geeft ook toe dat het inderdaad niet zo slim was, maar aan het einde van het boek wordt duidelijk waarom hij toch elke keer weer op reis móest gaan. De boodschap van de reden is zeker mooi: je moet vertrouwen houden, leren van het verleden, eerlijk zijn en niet almaar meer willen. Uiteindelijk heeft Sindbad gevonden wat hij zocht en komt er een einde aan zijn leven als zeeman.

Een mooie en complete bewerking van zeven oude verhalen, die op deze manier weer onder de aandacht worden gebracht. Met schitterende illustraties waardoor je elke keer weer op een andere manier naar Sindbad de Zeeman kijkt.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: