Sinterklaas en de Circuspieten

Zaterdag, 2 november, 2019

Geschreven door: Eric Bouwens
Artikel door: Rita Pontororing

Hij komt, hij komt…

[Recensie] Een sinterklaasboek moderniseren, ga er maar aan staan. Eric Brouwens is dat gelukt. Hij schreef een voorleesboek met twaalf hoofdstukken.

Het boek begint met een bezorgde Sinterklaas, hij weet niet hoe hij zijn werk moet rondzetten dit jaar. Gelukkig komt de oplossing op zijn stoep te staan. Circusartiesten die geen tentdak meer boven hun hoofd hebben.

Sinterklaas laat de circusartiesten proeven doen. Als ze daarvoor geslaagd zijn, mogen ze zichzelf Circuspieten noemen. Sint benoemt ook een nieuwe hoofdpiet, de “oude” Piet geniet nu namelijk van zijn pensioen.

Hoe de Sint samen met de circuspieten werkt naar de grote dag, Pakjesavond is zo leuk om voor te lezen. Grappig, spannend, vindingrijk vol fantasie.

TijdvoorTijdschriften

Er is behalve het verhaal ook heel veel aandacht gegeven aan de vormgeving van het boek. De cover doet recht aan het geheim van het bezorgen van de pakjes. De kleuren doen geheimzinnig aan. Het eerste woord van elk hoofdstuk staat groot geschreven. Het doet denken aan de hoofdstukken van sprookjes.

Elk nieuw hoofdstuk beslaat twee pagina’s. Op de rechterpagina staat het verhaal, links een sinterklaaslied òf tekeningen van kinderen. De namen van de kinderen worden in het begin van het boek genoemd. Leuk! De illustraties van Eric Brouwers zijn eenvoudig en ondersteunen de verhalen.

Wat het boek helemaal compleet maakt is een leeslint!

Héél  klein minpuntje, het tweede couplet van “Daar wordt aan de deur geklopt” is moeilijk te zingen, het ritme klopt niet. Dat is jammer.

Een Sinterklaasvoorleesboek waar kinderen van gaan genieten! Zeker een aanrader om voordat de Sint aankomt al voor te lezen.

Voor het eerst gepubliceerd op De leesclub van Alles