Sjef de Kliniek

Zaterdag, 15 januari, 2022

Geschreven door: Miss Moss, Renée Dorien
Artikel door: Demi Stein

Een kijkje in de dierenkliniek

[Recensie] Sjef is een hond, die echt heeft bestaan. Hij was voornamelijk te vinden in Dierenkliniek Lingestaart. Hij ging namelijk elke dag met de dierenarts mee.

Sjef vertelt verhalen over wat er allemaal gebeurt in de dierenkliniek. Wie Sjef daar tegenkomt, waarvoor ze komen en wat een werk dierenarts en assistent met de patiënten hebben.

Verteld vanuit Sjef

Sjef de kliniek wordt verteld vanuit een hond. Sjef heeft echt bestaan en Miss Moss is zelf echt een dierenarts, voor gezelschapsdieren. In Sjef de kliniek vertelt Miss Moss via Sjef, van alles over de dierenkliniek.

C2W

Het leuke aan dit verhaal is juist dat het verteld wordt vanuit een hond. Weliswaar een hond die zijn dagen slijt in de dierenklinieken dus niet bang is voor de vrouw in de witte  jas, maar toch. Sjef wordt als personage goed neergezet. Hij begrijpt sommige dingen niet en denkt regelmatig aan lekkers. Er komen in zijn karakter echt zaken naar voren waardoor je merkt dat een hond het verhaal vertelt, wat mooi gedaan is.

Het verhaal zelf is eigenlijk opgebroken in kleinere stukjes. Met name over patiënten die Dierenkliniek Lingestaart bezoeken. De verhaaltjes gaan met name over waarom de dieren binnenkomen, hoe de baasjes zich gedragen, hoeveel stress het werk soms oplevert voor de dierenarts en gelukkig ook over hoe de dieren weer beter worden. Het leven van een dierenarts is niet alleen maar leuk en dieren beter maken, het is ook zwaar en soms zelfs verdrietig. Dit boek toont dit erg goed.

De schrijfstijl van Moss is niet erg sprekend. Zij gebruikt vaak “woeh”, wat overbodig is aangezien er overduidelijk verteld wordt vanuit een hond. Daarnaast neemt Moss je niet mee in het. Sjef vertelt over zijn ervaringen en dat blijft vrij oppervlakkig.

Bovendien is er weinig opbouw in het boek en er is niet echt een rode lijn te ontdekken.  Sjef stelt zichzelf kort voor aan het begin en daarna lees je over de gebeurtenissen in Dierenkliniek Lingestaart. Ik verwacht daarom dat dit verhaal niet interessant is voor kinderen die niks hebben met dieren.

De zwart-wit illustraties gemaakt door Dorien Renée zijn een leuke toevoeging. Vaak zien we Sjef in beeld komen met gezichtsuitdrukkingen om een extra laag te geven aan het verhaal, waardoor je goed kan zien wanneer Sjef bijvoorbeeld verbaasd is. Je krijgt ook beelden te zien van hoe het er in de operatiekamer of behandelkamer aan toe gaat, wat erg interessant is.

Sjef de kliniek is een leuk kinderboek voor kinderen die interesse hebben in dieren en wellicht zelf ooit dierenarts willen worden. Ze kunnen, doordat Sjef zijn ervaringen vertelt, een kijkje nemen in het leven van een dierenarts of assistent.

Eerder verschenen op Meerboekenblog2