"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Slapen onder de sterren

Zaterdag, 30 april, 2022

Geschreven door: Kerry Walker, Luke Waterson
Artikel door: Evert van der Veen

Adembenemend kamperen

[Recensie] Wie denkt de wereld wel zo’n beetje te kennen, naar eigen zeggen ‘overal’ is geweest en denkt ‘zo’n beetje alles’ te hebben meegemaakt, moet toch dit boek eens gaan lezen…

Slapen onder de sterren is een verzameling van fantastische campingplekken en nachtverblijven in Europa. ‘Hutten’ volgens de ondertitel maar die benaming doet aan de soms zeer avant-gardistische onderkomens eigenlijk geen recht. Qua architectuur is dat al een belevenis op zich en de plek waar ze staan, maakt het natuurlijk helemaal tot een perfect plaatje.

Het mooie is dat al deze plekken zich op goed bereisbare afstand bevinden want het zijn allemaal Europese locaties. Nederland zelf ontbreekt in dit boek. Was er werkelijk geen eenzame vuurtoren in ons land te vinden waar je kunt overnachten? Maar goed, het aanbod is overweldigend en maakt indruk. Alle regio’s komen aan bod: Scandinavië, Britse eilanden, West-Europa, Zuid-Europa en Oost-Europa. In totaal komen 22 landen voorbij.

Bij ieder land wordt een aantal bijzondere bestemmingen gepresenteerd, gelardeerd met foto’s en in kaders wordt iets typerend van het land in de schijnwerpers gezet. Ook is er informatie over kampeerregels en voorzieningen, zijn er tips voor budget en veiligheid, de beste reistijd en contactgegevens. De layout is zeer uitnodigend en door de vele tussenkopjes kun je de korte teksten snel lezen. Een rubriek ‘In het kort’ biedt een samenvatting.

Boekenkrant

De natuur staat centraal in dit boek en de liefhebbers van rust, stilte en ruimte komen volop aan hun trekken en krijgen er helemaal zin in om op pad te gaan. Het zal moeilijk zijn om een keuze te maken want het aantal aanlokkelijke suggesties in ‘Slapen onder de sterren’ is groot.

Spectaculaire plekken
Een aantal locaties springt er in het aanbod toch wel uit zoals Spitsbergen en een eiland 90 kilometer ten noorden van Tromsoe in Noorwegen. Ook de andere plekken in Noorwegen mogen er overigens zijn evenals de locaties in Lapland.

In Zweden is het eerste nationale park, bestaande uit een groep eilanden, bijzonder te noemen evenals de manier om deze te bereiken. Er wordt namelijk per kajak gereisd.

IJsland en Schotland bieden prachtige plekken en dat zal geen verrassing zijn. In Schotland springt een onderkomen op een kaap in het oog en de locaties op de Hebriden eilanden en Shetland eilanden zijn ook zeer de moeite waard. In Engeland is Lundy Island voor de kust van Devon karakteristiek. Engeland biedt trouwens opvallend veel locaties. Voor kampeerders met stalen zenuwen is er een cliff camping: een hangende bivak aan een rotswand boven zee die via abseilen te bereiken is. Een iets gemakkelijker variant – nog steeds niet voor mensen met hoogtevrees – is de Cloefhänger, een plek in Duitsland met uitzicht op de Saar. Het is een soort hangmat in een boom.

In Zwitserland is een iglo bij Zermatt met uitzicht op de Matterhorn opvallend en in Spanje is een groep eilandjes voor de westkust, Islas Cíes, een niet alledaagse locatie. Dit zijn misschien wel de meest spectaculaire locaties, al doet dat aan de schoonheid van andere locaties die soms wat ‘gewoner’ ogen niets af. Ze zijn stuk voor stuk totaal anders dan de gemiddelde camping!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles