Smaakspoken

Zaterdag, 18 maart, 2023

Geschreven door: Daan Faber, José Luis García Lechner
Artikel door: Sanne de Jong

De smaken komen tot leven

[Recensie] Wat proef je eigenlijk wanneer je eet? Wat voor smaak heeft welk eten? Puck is nog geen expert op het gebied van smaken, ze weet er eigenlijk helemaal niet zoveel van. Wist jij bijvoorbeeld dat er maar liefst zeven smaken zijn? In het boek Smaakspoken leren de Smaakspoken Puck en jou van alles over eten en de zeven verschillende smaken!

In de keuken
Puck wil helpen in het restaurant van haar vader, chef Maro. Haar moeder is overleden en nu heeft ze alleen nog haar vader. Ze wil dicht bij hem zijn en helpen met koken. Helaas mag dat nog niet, want ‘wie niet kan proeven, heeft niets in de keuken te zoeken’. Puck doet een vurige wens: goed leren proeven. Haar wens komt uit als de Smaakspoken haar bezoeken en alles uitleggen over zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet.

Daan Faber heeft eerst als copywriter gewerkt, maar besloot daarna om wat anders te gaan doen. Samen met twee vrienden begon hij Mister Kitchen, een onafhankelijk voedingsmerk. Hij had dus alle kennis in huis om een boek over smaken te schrijven! José Luis García Lechner heeft grafische kunst en vormgeving gestudeerd aan de St. Joost School of Art & Design en maakte de mooie illustraties voor Smaakspoken.

Op bezoek
Puck leert de Smaakspoken kennen op allerlei momenten, bijvoorbeeld als ze gaat slapen, maar ook een keer als ze van een trapje valt of in een donkere kelder terechtkomt. Dit is soms een beetje spannend, sommige spoken zijn groot en griezelig afgebeeld, maar dit zorgt juist voor een goede spanningsboog in het verhaal. Je komt er namelijk al snel achter dat ze allemaal het beste voor hebben met Puck.

In Smaakspoken leer je van alles over de smaken: hoe ze werken, wat je nou proeft en in welk eten je dat terug kan vinden. Maar daarnaast is het ook een boek wat een heel mooi en soms droevig verhaal heeft. Puck heeft haar moeder verloren en daar hebben zij en haar vader het allebei moeilijk mee. Ook de relatie tussen Puck en haar vader lijdt eronder. Dat is misschien wel de voornaamste reden waarom Puck wil leren proeven, want ze wil dicht bij haar vader kunnen zijn.

Grafisch én gedetailleerd
De illustraties vormen een leidende draad in het boek. José Luis García Lechner heeft een heel eigen, unieke stijl. De illustraties zijn soms wat grafisch, maar dat wil niet zeggen dat ze niet gedetailleerd zijn. Ze passen goed bij het verhaal en beelden heel goed uit wat het verhaal wil overbrengen. Het zorgt er misschien voor dat het lettertype van het verhaal wat klein is in vergelijking met de illustraties, maar dit is iets wat je voor lief moet nemen.

Tot slot zijn er op het einde de proefnotities. Dit is een soort samenvatting van wat je geleerd hebt in het boek met nog wat extra informatie. Het vertelt meer over de karakters die verbonden zijn met de smaken en waarop de spoken gebaseerd zijn, namelijk op echte verhalen en personen.

Smaakspoken is een uniek boek in zijn soort. Het perfecte boek om meer te leren over smaken, voor jong en oud. Daarnaast neemt personage Puck de lezer mee doordat zij haar eigen verhaal heeft. De illustraties brengen daarbij alles tot leven.

— 

Eerder verschenen op Instagram @sann.books

Yoga Magazine