Snelle Sam de klapper

Maandag, 7 juni, 2021

Geschreven door: Olav Mol
Artikel door: Ramona van den Berg

Wat een superleuk verhaal als je van racen houdt

[Recensie] Britt en ik kijken graag naar Formule 1 en hoe leuk is het dan wanneer je erachter komt dat Olav Mol, hij praat tijdens de race alles aan elkaar zoals Britt dat altijd zegt, een kinderboekenserie genaamd Snelle Sam heeft. Wij waren dan ook erg blij dat we dit tweede deel mochten ontvangen om te lezen.

Op de voorkant zien we Sam in zijn race pak. Hij staat voor de toren van Pisa. Sam is in Italië omdat hij hier een trainingskamp gaat volgen. Hij krijgt les van de wereldkampioen karten. Wat vindt hij het spannend, hij is wel heel erg benieuwd welke trucjes hij geleerd krijgt. Sam wil namelijk graag tot de beste gaan behoren en wil alles leren wat er te leren valt. Zelfs de teambaas Flavio is onder de indruk van Sam en nodigt hem uit om later in het jaar terug te komen naar Italië om mee te rijden in twee grote races.

Ook in Nederland is Sam veel bezig met zijn grote passie. Samen met zijn vader, buurman Beppe en zijn beste vriend Carel gaan ze naar de Grand Prix. Bas Vandamme maakt daar een enorm feest van. Carel en Sam zijn hier enorm van onder de indruk. Wanneer Sam niet fysiek op de baan kan racen doet hij dit via zijn PlayBox. Alleen moet hij nu beter zijn best gaan doen op school, want wanneer zijn cijfers niet beter worden mag hij niet meer op de PlayBox racen van zijn ouders. Terug in Italië maakt Sam ups en downs, hij werkt hard aan zichzelf en wil het beste laten zien. Neemt hij de Pizza Cup prijs mee naar huis?

Wat een superleuk verhaal, als je van racen houdt natuurlijk. Gelukkig doen wij dat beide dus het was echt een boek dat we zo uit hadden want we wilden heel graag weten hoe het Sam allemaal zou vergaan. De heenreis naar Italië loopt niet helemaal volgens plan omdat iemand een belangrijk document vergeten is. Maar doordat hierdoor de planning verandert krijg je een leuk inkijkje in het leven van buurman Beppe die de kneepjes van het vak met Sam deelt. Beppe werkt als een automonteur en weet veel van auto’s af. Hij helpt Sam waar hij maar kan. Daarom gaat Beppe ook mee naar Italië, om als tolk alles te vertalen voor Sam en zijn familie.

Boekenkrant

Wat ons aangenaam verrast in dit boek is dat sommige woorden die voor de jongere lezertjes nog wat moeilijk zijn, worden uitgelegd vanuit een vraag die een van de kinderen stelt aan een volwassene.

Britt gaf aan dat ze net als Sam ook beloond wordt als ze wel goede cijfers op school haalt. Wanneer ze minder goed haar best doet mogen bepaalde dingen niet zoveel meer gedaan worden; denk dan aan op de Switch en tablet spelen. Ik vind het fijn dat Britt zich herkent in bepaalde dingen uit het verhaal. Op school hadden jongetjes tegen haar gezegd dat racen niet voor meisjes is, nou mam zegt ze, ik heb ze eventjes gezegd dat evengoed meisjes van Formule 1 houden en dus ook dit boek over Snelle Sam kunnen lezen.

We vonden het een leuk boek. Het was makkelijk te lezen voor Britt. Het boek is verdeeld in hoofdstukken die mooi in elkaar overlopen en de spanning op sommige punten ook goed weet neer te zetten. Hierdoor wil je dan doorlezen in het volgende hoofdstuk. De serie is dan ook bedoeld voor de lezertjes vanaf 7 jaar. De illustraties die we erbij krijgen passen goed bij de tekst. Wij geven dit boek 4 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Zo werkt de Formule 1 2023

Snelle Sam - De klapper

Kriskras door de Formule 1