"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Solar Futures

Maandag, 12 december, 2022

Geschreven door: Marjan van Aubel
Artikel door: Rijkert Knoppers

Een belangrijke inspiratiebron

[Recensie] We ontvangen elk uur genoeg zonlicht om de hele wereld gedurende een heel jaar te voorzien van elektriciteit. Het is een constatering die in veel publicaties naar voren komt, maar het kan geen kwaad om dit positieve gegeven opnieuw naar voren te brengen, moet de schrijver van dit boek, Marjan van Aubel gedacht hebben. Om vervolgens een aantal andere interessante vergelijkingen op energiegebied te lanceren.

Zo lezen we dat de aarde elke week meer zonne-energie ontvangt dan de totale energie-inhoud van de gezamenlijke gas-, olie- en kolenbronnen die ooit ontdekt zijn. Ook interessant: windturbines leveren per jaar 1.500 terawatt (1 tera = 10 tot de 12e macht), en dit is slechts een kleine fractie van de 173.000 terawatt aan zonlicht, die we jaarlijks ontvangen. Kortom: als er één duurzame energiebron is, waar we onze hoop op moeten vestigen dan is het de zon. Vervolgens laat Van Aubel in een helder geschreven overzicht zien hoe het tot nu toe gegaan is met het benutten van de zonne-energie. Zij concentreert zich hierbij vooral op het actief winnen van zonne-energie, passief gebruik komt slechts sporadisch aan bod. Een voorbeeld daarvan is wel de manier waarop de oude Grieken en Chinezen hun woningen en publieke gebouwen zo construeerden, dat ze optimaal van de zon konden profiteren. De zonne-architectuur was in feite al in die periode ontdekt!

Fotovoltaïsche zonne-energie
Het boek is verdeeld in drie delen: het eerste deel laat vooral aan de hand van historische foto’s zien hoe we in het verleden met de zon ontwierpen. De tekst concentreert zich hierbij vooral op de geschiedenis van fotovoltaïsche zonne-energie (PV), na de ontdekking hiervan door Edmond Becquerel in 1839. Ook in dit hoofdstuk blijft een onderwerp helaas buiten beeld, en dat is het gebruik van zonnecollectoren voor opwarming van water of lucht. Het tweede deel bediscussieert de huidige stand van zaken en gaat dieper in op de vraag: wat houdt het ontwerpen met zonne-energie in? Het derde deel laat toepassingen zien van zongericht ontwerpen in de architectuur, mode, mobiliteit en productontwerp, met onder meer ontwerpen van ‘solar designer’ Van Aubel.

In dit prachtig uitgevoerd, rijk geïllustreerd boek, gaat Van Aubel ook in op de vraag waarom de toepassing van zonne-energie niet sneller groeit, ondanks het feit dat de prijs in de afgelopen 50 jaar met een factor 1.000 is gedaald. Onder meer aan de hand van een interview met ‘zonneprof’ Wim Sinke (ECN/TNO) is een van de verklaringen dat de huidige capaciteit van het elektriciteitsnet tekort schiet. Interessant is vervolgens ook de discussie over de vraag, of een grootschalige toepassing van zonne-energie de voorkeur heeft boven kleine systemen.

Hereditas Nexus

In haar op de toekomst gerichte slotbeschouwing komt onder meer naar voren, dat elk oppervlak te gebruiken zou kunnen zijn voor de winning van zonne-energie. Dankzij de vele voorbeelden en illustraties van mogelijke toepassingen van zonne-energie zal dit boek hiertoe zeker een belangrijke inspiratiebron vormen.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow