‘Solveigs belofte, De vrouwen van de Leeuwenhof deel 3’

Maandag, 22 maart, 2021

Geschreven door: Corina Bomann
Artikel door: Perfecte Buren

Solveigs belofte is het derde deel uit de prachtige serie ‘De vrouwen van de Leeuwenhof’. Eerder verschenen Agneta’s erfenis en Mathilda’s geheim. Een serie waarin sterke vrouwen centraal staan. In dit deel is dat Solveig, de dochter van Mathilda en de kleindochter van Agneta.

Solveig studeert in Stockholm, ze wil graag dierenarts worden. Haar vriend Sören zit een paar jaar hoger, ze zijn samen gelukkig en dolverliefd, ze willen graag trouwen. Na hun tentamens reizen ze af naar de Leeuwenhof voor een welverdiende vakantie. Helaas komen ze daar nooit aan, een ernstig ongeluk doorkruist hun plannen. Solveig heeft daarna veel moeite om het leven weer op te pakken maar ze is sterk en heeft een doel: de Leeuwenhof weer in zijn oude glorie herstellen. Na haar afstuderen, gaat ze op het landgoed wonen, samen met haar ouders en oma. Maar donkere wolken pakken zich over de Leeuwenhof samen, er is niet genoeg geld en de bank wil de familie geen krediet meer geven. Het landgoed zal verkocht moeten worden zeer tegen ieders zin in maar er is geen andere uitweg. Agneta krijgt een zware hartaanval en laat Solveig beloven dat ze de Leeuwenhof nooit zal verkopen. Gelukkig herstelt Agneta, toch maakt Solveigs belofte dat ze naar andere oplossingen dan verkoop moet zoeken. Maar hoe dan?

Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek. Een rijke Amerikaan, vergezeld door een marketingman, komt naar de Leeuwenhof om paarden te kopen. Dat betekent in ieder geval weer wat respijt maar de marketingman, Jonas, laat duidelijk blijken dat hij niet gecharmeerd is van het landgoed, het is ouderwets georganiseerd en niet meegegaan met de tijd. Om te overleven zal er verbouwd moeten worden én de familie zal een andere richting in moeten slaan. Naar de paarden die ze nu fokken is immers geen vraag meer, maar naar welke paarden dan wel? Jonas heeft daar wel ideeën over en introduceert Solveig in de ruitersport.

Solveig grijpt deze kans met beide handen aan en gaat aan de slag met het landgoed. Ze gaat ook aan de slag met zichzelf want hoewel ze zich aangetrokken voelt tot Jonas, is ze nog niet toe aan een nieuwe relatie. Het wordt wel tijd om Sören los te laten …

Trouw

Solveigs belofte is weer een heerlijk boek. De auteur verwerkt er elementen in uit de eerste twee boeken, zo is er de slechte relatie tussen Agneta en Mathilda aan de ene kant met Magnus, de zoon van Agneta, en zijn gezin aan de andere kant. Een relatie die onherstelbaar beschadigd lijkt en voor financiële risico’s zorgt. Ook verwerkt Corina Bomann tijdselementen in het boek die spelen tussen 1967 en 1972. Zo komen de dramatische Olympische Spelen van 1972 ineens weer heel dichtbij. Het was ook de tijd van de zwartwit tv, leuk om daar nog eens over te lezen. Een tijd ook waarin de stijve moraal wat losgelaten werd maar waarin de verschillen tussen het leven op het platteland en het leven in het mondaine Stockholm akelig duidelijk waren. Al met al is Solveigs belofte een prima slot van een geweldige trilogie. Het leest makkelijk en vlot en geeft een mooi beeld van het leven van de landadel in die tijd. Ik heb ervan genoten en kan het waarderen met vier dikke sterren.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

Een wonderlijke winterreis

Waldfriede 1 - Gloriedagen

De kleuren van schoonheid 3 - Sophia's triomf

Winterbloesem

De kleuren van schoonheid 2 - Sophia's wens

De kleuren van schoonheid 1 - Sophia's hoop