"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Soortenschat

Zaterdag, 25 juni, 2022

Geschreven door: Geert-Jan Roebers, Pieter Fannes
Artikel door: Katelijne van Alem

“Kindercanon van de natuur in de Lage Landen”

[Recensie] In dit geweldige kindercanon staan meer dan honderd soorten planten en dieren uit Nederland en België: van een lisdodde tot een stekelbaars en van een es tot een ijsvogel.

 “Als je de natuur in gaat, is het alsof je een taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Wil je die taal verstaan, dan moet je ergens beginnen. Waar? Bij dit boek.”

In de inhoud staat opgesomd wat we allemaal tegenkomen in dit boek, in duidelijke taal wordt uitgelegd waar welke informatie per pagina te vinden is. Bij het hoofdstukje ‘aan de slag’ word je meegenomen in de wereld van de natuur en wordt er verteld dat je het beste met een buurtsoort kunt beginnen, wanneer je snel iets in het echt wilt zien! Dus ga lekker met dit boek erbij aan de slag!

Realiteit en cartoons
Illustrator Pieter Fannes wisselt in dit boek natuurgetrouwe, realistische illustraties met cartooneske af. Echt geweldig, hoe mooi de illustraties bij de tekst passen. Je blijft verdwalen en kijken in dit boek.

Geschiedenis Magazine

Op het schutblad zie je in kaders de test- en oefenkaartjes, welke Pieter mooi heeft vormgegeven. Hiermee kun je testen of je de soorten goed kent!

De manier van tekenen in dit boek is erg belangrijk om vervolgens buiten alles te kunnen herkennen, hier is Pieter heel goed in geslaagd.

Duidelijk
Heel prettig aan dit boek vind ik de duidelijke opzet. Auteur Geert-Jan Roebers heeft een welkomstwoord ‘Leuk kennis te maken’ geschreven, waardoor je gelijk een positieve energie voelt om dit boek door te bladeren. En omdat er zoveel is te zien en beleven, neemt hij je in het hoofdstuk ‘aan de slag’ mee in hoe je dan zou kunnen starten.

Het boek is ingedeeld op diverse soorten en iedere pagina is ingedeeld met de volgende elementen:

  • Een stukje tekst met handig om te weten waar en wanneer je moet zoeken
  • Een illustratie van de soort met streepjes eromheen waaraan je de soort kunt herkennen, een checklist
  • Sommige soorten hebben een dubbelganger, je leest bij het onderwerp ‘niet verwarren met’ waar je extra op kunt letten
  • Een wolkje met wat je van de soort mag onthouden, een breinlijmklem, bijvoorbeeld deze:
    ‘een krokusbloem lijkt op een paarse smalbek-krokodil die de grond kust. Een ‘krokokus’ dus
  • Illustraties over veranderen per seizoen, illustraties over losse onderdelen van de soort (zoals het helikoptertje van de esdoorn of de vier witte bloemblaadjes van het herderstasje)

De hoofdstukken worden steeds ingeleid door een leuk stukje tekst. Een kindvriendelijk, gezellig en duidelijk boek!

Tips en schatkist
Door het boek heen staan fijne tips, zoals over het droog duiken. Als je graag onder water wilt kijken in de sloot maar niet met een duikbril erin wilt, maak dan een onderwaterkijker van een emmer. Er wordt dan uitgelegd hoe je dit kan doen, heel erg leuk!

Dan de schatkist achterin het boek: hierin ga je bijhouden hoe groot jouw soortenschat is. Alle soorten uit dit boek staan op twee pagina’s, waarop je via het inkleuren van het breintje bij kunt houden of je de soort kent en via het inkleuren van het oogje of je de soort gezien hebt! Daar staat ook nog een supertip bij: het maken van een soortendagboek in een soortenschrift of via een document op de computer, waarin je bij kunt houden wat je op een dag gezien hebt, wat het dier deed, of de plant bloeide, allemaal van dat soort dingen!

Door deze onderdelen wordt het boek interactief, echt een meerwaarde! Ik vind dit boek eigenlijk bijna een must-have voor ieder gezin!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow