De kleuren van schoonheid 1 - Sophia’s hoop

Woensdag, 7 juli, 2021

Geschreven door: Corina Bomann
Artikel door: Jeannie Bertens

Een veelbelovend eerste deel uit een trilogie

[Recensie] In 1926 is Sophia Krohn een twintigjarige scheikundestudente in Berlijn. Haar vader heeft een keten drogisterijen en ze is voorbestemd om hem op te volgen. Ze is enig kind, er rest haar geen andere keuze. Dat verandert wanneer een affaire met een getrouwde docent niet zonder gevolgen blijft. De man in kwestie trekt zijn vingers van haar af, hij wil toch maar liever niet scheiden van zijn vrouw. Ook Sophia’s ouders wensen geen schandaal, haar vader zet haar het huis uit, waar moet ze naar toe?

De reddende engel is haar hartsvriendin Henny die haar brood verdient als naaktdanseres. Sophia trekt bij haar in en vindt via haar een baantje als garderobejuffrouw bij het theater waar Henny ook werkt. Samen delen ze lief en leed en wanneer Henny ontdekt wordt door Josephine Baker, vertrekken de vriendinnen naar Parijs, maar het opwindende nachtleven in de Folies Bergère, het beroemde theater. Dat lijkt leuk en opwindend maar de werkelijkheid is anders. De twee worden op een piepklein kamertje weggestopt in een pension waarin Duitsers eigenlijk niet welkom zijn. Zo kort na de Eerste Wereldoorlog geldt dat voor heel Parijs. Voor Henny wordt een verblijfs- en werkvergunning geregeld, Sophia wordt aan haar lot overgelaten en moet zelf haar boontjes zien te doppen.

Een dramatische gebeurtenis doet Sophia beseffen dat ze niet langer afhankelijk moet zijn van Henny, hoe lief die ook voor haar geweest is. Ze pakt de scheikunde weer op maar nu met een nieuw doel, het ontwikkelen van gezichtscrèmes in de hoop dat ze daardoor bij een van de gerenommeerde bedrijven aan de slag komt. Dat lukt gedeeltelijk, ze mag op sollicitatiegesprek komen bij Helena Rubinstein. Die is onder de indruk, biedt haar een baan aan maar die is wel in New York! Sophia neemt de uitdaging aan en vertrekt samen met haar nieuwe baas en diens man per boot naar New York.

Daar aangekomen, moet Sophia helemaal onderaan de ladder beginnen, niet erg, ze werkt graag en hard en kan daarmee alle pijn en verdriet achter zich laten. Heel langzaam helen die wonden en leert Sophia weer open te staan voor een mogelijke relatie. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe…..

Schrijven Magazine

Wat een heerlijk boek is dit! Het lijkt een dikke pil (457 pagina’s) maar in werkelijkheid vlieg je door het boek heen. De schrijfstijl van Corina Bomann is zo meeslepend dat je wel door moet lezen. Sophia is aan het begin van het boek een jong en naïef meisje die haar eerste verliefdheid beleeft, het heeft haar in haar leven aan niets ontbroken. Helaas voor haar wordt ze vlot van die roze wolk gemept. Maar ze gaat niet bij de pakken neerzitten, integendeel, elke tegenslag maakt haar sterker. Je beleeft het verhaal door haar ogen, kruipt een beetje in haar huid. Heel mooi zijn de beschrijvingen van de haat en nijd tussen Helena Rubinstein en Elisabeth Arden, twee cosmeticagiganten. Het contrast tussen de puissant rijke Rubinstein en haar hardwerkend employees die met een schijntje worden weggezet, is groot. Een veelbelovend eerste deel uit een trilogie en nu maar hopen dat deel 2 heel snel verschijnt. Vijf sterren voor deze heerlijke historische roman.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Een wonderlijke winterreis

Waldfriede 1 - Gloriedagen

De kleuren van schoonheid 3 - Sophia's triomf

Winterbloesem

De kleuren van schoonheid 2 - Sophia's wens

De kleuren van schoonheid 1 - Sophia's hoop