"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Sorgh & Hoop

Zaterdag, 10 september, 2022

Geschreven door: Sandra Houwelingen-Ramadhin Groenewoud
Artikel door: Jeanette van de Lindt

De Surinaamse keuken die zich inzet voor Suriname

[Recensie] De Surinaamse keuken is een kakofonie van geuren, kleuren en smaken uit de hele wereld. Veel culturen komen samen in dit mooie land en ze leven vreedzaam met elkaar. Sandra van Houwelingen-Ramadhin Groenewoud is geboren in Suriname en kwam op haar achtste jaar naar Nederland. Jaren later runt ze voor langere tijd een Surinaams restaurant in Rotterdam onder de naam Sorgh & Hoop. Die naam zegt veel want Sandra ondersteunt op allerlei manieren al meer dan 20 jaar projecten in Suriname. Dit doet ze met ‘sociale ambassadeurs’ in Nederland en in Suriname.
Na de sluiting van het eethuis kon ze meer tijd besteden aan de speciale specerijenpasta’s en rubs die ze onder de naam Sorgh & Hoop op de markt brengt. Die specerijenpasta’s kennen veel mensen wel. Ze horen tot de betere Surinaamse specerijenpasta’s die te koop zijn.

Maar Sandra doet meer dan dat. Ze schreef het kookboek Sorgh & Hoop waarin ze drie belangrijke stromingen in de Surinaamse cultuur en keuken belicht. Maar voordat het daarover gaat krijgen we eerst een lange inleiding met uitleg over het boek en een stuk geschiedenis met hedendaagse foto’s en foto’s uit een ver verleden en beschrijvingen van het land zoals het nu is.
Sandra introduceert het ‘No Spang’ kookplan. No Spang betekent ‘Maak je niet druk, het komt goed’. En als je volgens die methode kookt dan is dat ook zo. De ervaring die ze in haar restaurant heeft opgedaan komt ook goed van pas in de keuken thuis. Je leert om zaken vooruit te plannen en vast klaar te zetten wat klaargezet kan worden. Je maakt van keukenapparatuur zoals de oven je beste vriend. En als laatste volgt het plezier om in alle rust een ontspannen maaltijd op tafel te zetten.

Na de inleiding volgen drie hoofdstukken die alle drie een eigen kleur hebben. De pagina’s met een oranje rand bevatten de Creoolse cultuur van tante Joosje met keukengeheimen en eigentijdse recepten. We zien de Hindoestaanse cultuur van tante Sita met gele randen en de groene pagina’s gaan over de Javaanse cultuur van tante Julie. De drie tantes verrassen ons met heerlijke vlees- en visgerechten en ook vegan recepten, groenten, soep, salades en snacks. Uiteraard koken we met de drie verse Surinaamse specerijenpasta’s en een verrassing is dat we ook de recepten krijgen om die heerlijke pasta’s zelf te maken. Daarna volgen nog hoofdstukken over Surinaamse groenten, Surinaamse salades en tafelzuur en Surinaamse taarten, koekjes en meer.

Het is moeilijk om te kiezen waar je zult beginnen. Bij de Creoolse pindasoep of de kippenboutjes uit de oven. Of maken we de Hindoestaanse auberginekerrie met kokosmelk of de aubergine-aardappel koolkerrie. In de Javaanse keuken zien we een romige kerrie-kokosschotel met garnalen en gefrituurde Javaanse kokoskip in ketjap-chilisaus. Het ene recept is nog lekkerder dan het andere. Wie een voorbeeld wil van de recepten kan vast een kijkje nemen op de website van Sorgh & Hoop waar je ook een overzicht vindt van de verkoopadressen van de pasta’s.

Boekenkrant

Naast de fijne recepten en de mooie foto’s en tekeningen mag er ook even aandacht zijn voor het register op alfabet. Naast de naam van het gerecht staat uiteraard de pagina maar ook een korte omschrijving van wat het voor gerecht is of wat extra informatie. Een voorbeeld: Gestoomde aubergine met Javaanse saus staat op pagina 210 en daarachter staat ‘Verrassend uitgesproken vegan gerecht’. Het is echt een heel goed en duidelijk register met net dat beetje extra. Het boek is met zorg samengesteld en heel mooi uitgevoerd.

Wie het boek aanschaft draagt ook bij aan de missie van Sorgh & Hoop en ondersteunt daarmee de projecten voor vrouwen en kinderen in Suriname. 

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl